Voetbalhoofdstad van Europa? Qua transferuitgaven Manchester

6 september 2021 – 'Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken', was een bekende uitspraak van Johan Cruijff. Desondanks denken de Europese topclubs daar heel anders over. De prijzen in het voetbal schieten omhoog, de meest absurde bedragen komen voorbij bij transfers. Onderzoeksbureau CIES heeft onderzocht dat Manchester City het meeste geld uitgaf aan de huidige selectie: maar liefst 1,08 miljard euro.

Voetbalhoofdstad van Europa? Qua transferuitgaven Manchester

De regerend landskampioen van de Premier League haalde deze zomer jack Grealish op voor 117,50 miljoen euro. Verder hield de ploeg van Pep Guardiola zich rustig op de transfermarkt. In het andere gedeelte van Manchester United was het wel wat drukker. Manchester United haalde Jadon Sancho voor bijna negentig miljoen euro van Borussia Dortmund, Raphael Varane maakte voor veertig miljoen euro de overstap van Real Madrid naar de industriestad en Cristiano Ronaldo keerde voor vijftien miljoen euro terug op het oude nest.

De ploeg van Donny van de Beek staat op nummer twee in de ranglijst met een totaalbedrag van 1,023 miljard euro. Paris Saint-Germain maakt de topdrie compleet met een bedrag van 939 miljoen euro. De club uit Parijs baarde deze zomer opzien door de ene na de andere wereldster te presenteren, maar de meeste nieuwelingen kwamen transfervrij over. Lionel Messi, Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum en Gianluigi Donnarumma kwamen zonder transfervergoeding naar Parijs. Achraf Hakimi kwam voor zestig miljoen euro over van Internazionale.

De gemiddelde Premier League-club heeft 407 miljoen euro betaald aan transfersommen voor de huidige selectie, met een minimum van circa 87 miljoen euro voor Norwich City. Maar liefst zes van de tien clubs die het meeste uitgaven, zijn acties in Engeland. In de Ligue 1 ligt het gemiddelde van alle clubs op 130 miljoen euro. PSG trekt daar het gemiddelde enorm omhoog. Voor dit onderzoek werd alleen gekeken naar de vijf grootste competities van Europa.

Dit gaven de clubs uit aan hun huidige selectie:
1. Manchester City 1,080 miljard euro
2. Manchester United 1,023 miljard euro
3. Paris Saint-Germain 939 miljoen euro
4. Real Madrid 787 miljoen euro
5. Chelsea 780 miljoen euro
6. Liverpool 672 miljoen euro
7. Juventus 657 miljoen euro
8. Arsenal 630 miljoen euro
9. Barcelona 578 miljoen euro
10. Tottenham Hotspur 551 miljoen euro

Premier League

gerelateerd