Vijf conclusies na de prachtige zege van Oranje tegen Turkije

8 september 2021 – Het Nederlands elftal maakte dinsdagavond veel indruk in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Het verloren EK lijkt opeens mijlenver weg en de manier waarop werd gespeeld, was indrukwekkend. FCUpdate.nl maakt zoals na elke interland de balans op en trekt vijf conclusies na de knappe 6-1 overwinning.

Vijf conclusies na de prachtige zege van Oranje tegen Turkije

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

1. Louis van Gaal toch een wonderdokter
In de eerste twee duels was de hand van Louis van Gaal vooral buiten het veld zichtbaar. Tijdens de persconferenties en op de trainingen. Maar tegen Turkije stond er een Nederlands elftal dat uitstekend georganiseerd was. De bondscoach had duidelijkheid geschept, speelde vol druk naar voren en de Turken werden werkelijk overrompeld. Tijdens de 4-2 nederlaag in Istanbul maakte Oranje veel individuele fouten, ditmaal verzaakte er niet een speler. En dat is een groot compliment voor Van Gaal, waarover op social media al werd afgevraagd wat er was gebeurd als hij op het EK Nederland al onder zijn hoede had gehad...

2. Klaassen en Memphis een gouden duo, De Roon niet gemist
Tijdens het EK werd Davy Klaassen nog compleet genegeerd door Frank de Boer, maar de middenvelder is hard op weg om revanche te nemen. Niet alleen door zijn wonderschone goal, maar ook met zijn diepgang en gogme voegt hij veel toe aan het Nederlands elftal. Omdat Memphis regelmatig uitzakt en net als de Ajacied van combinaties houdt, is er een uitstekende band tussen beide spelers op het veld, die Memphis eerder ook met Georginio Wijnaldum liet zien. Niemand praat meer over de balans die Marten de Roon zou brengen bij het Nederlands elftal.

3. Memphis Depay op weg naar historische vedette
Wie de cijfers en de geschiedenisboeken bekijkt, kan niet anders concluderen dan dat Memphis Depay een van de grootste internationals ooit gaat worden. Met zijn eerste hattrick ooit is hij de all time topscorerlijst bij de top-tien binnengedrongen, passeerde daarmee Wesley Sneijder en kwam op gelijkte hoogte met Johan Cruijff. Het is een kwestie van tijd voor hij nummer twee Patrick Kluivert (40) en drie Klaas-Jan Huntelaar (42) gaat passeren en zelfs Robin van Persie zal moeten vrezen. Memphis verdient cijfermatig meer eer dan hij tot dusver gekregen heeft. Ook een ander record lonkt: de meeste treffers in één kalenderjaar (12, Patrick Kluivert) heeft hij geëvenaard en dat kan nog mooier worden als hij nog een keer weet te scoren.

Lees ook: Oranje op rapport: Memphis wederom geweldig, Klaassen klasse

4. 4-3-3 toch dé formatie?!
Als Louis van Gaal het voor het zeggen zou hebben, dan was het Nederlands elftal vermoedelijk uitgekomen bij een 5-3-2-formatie. Maar de bondscoach luisterde naar zijn spelers, die allemaal de voorkeur uitspraken voor een 4-3-3-systeem. En dan kun je de bondscoach niet laten vallen. In de eerste twee duels was het nog een beetje stroperig, maar als het Nederlands elftal de pressie die het speelde op deze wijze kan volhouden én de buitenspelers blijven zich zo ontwikkelen, is 4-3-3 wél het ideale systeem. Cody Gakpo liet zich eerder zien, tegen Turkije was Steven Berghuis uitstekend en Steven Bergwijn is terug uit een uitzichtloze situatie. Bovendien lijkt Memphis nog beter te zijn met meer mensen om zich heen. 

5. Bijlow lijkt de keepersstrijd te winnen
Als Justin Bijlow de laatste bal in de wedstrijd gewoon weggewerkt had, dan had niemand over hem gesproken. Of anders vol lof, want de Feyenoorder stond zijn mannetje, hield Oranje overeind als Turkije-aanvallers in buitenspelpositie op hem af kwamen en toonde zich aan de bal koeltjes en soeverein. Tot het laatste momentje van nonchalance of was dat misschien wel zo omdat hij voelde dat hij dat na drie duels al kon permitteren? Het lijkt Bijlow door iedereen te worden vergeven en alleen als Jasper Cillessen helemaal fit en basisspeler wordt, lijkt hij de concurrentiestrijd aan te kunnen gaan. Maar dan moet de keeper van Valencia wel van goede huize komen... 

Oranje

gerelateerd