Feyenoorder Jahanbakhsh gestraft als hij speelt tegen Maccabi

9 september 2021 – Feyenoord moet het dinsdagavond mogelijk stellen zonder Alireza Jahanbakhsh (28) in de eerste wedstrijd van de Conference League. De Rotterdammers spelen tegen Maccabi Haifa in Israël, een ontmoeting die nogal gevoelig ligt voor de Iraniër. Zijn thuisland erkent Israël, met wie het al heel lang in conflict ligt, namelijk niet. Iraanse topspelers kunnen mogelijk worden gestraft voor het spelen tegen Israël.

Feyenoorder Jahanbakhsh gestraft als hij speelt tegen Maccabi

Zo werden Masoud Schojaei en Ehsan Hajsafi zwaar gestraft nadat zij in 2017 speelden voor hun Griekse club Panionios tegen Maccabi Tel Aviv. Beiden werden daarna genegeerd door de nationale ploeg en hun families zouden zijn onderdrukt na hun actie. De vorige keer dat Jahanbakhsh tegen een club uit Israël speelde, Maccabi Tel Aviv, deed hij zowel uit- als thuis niet mee, wat dus vooral te maken heeft met het feit dat Iran het land niet erkent en er dus ook niet tegen zou kunnen spelen. Destijds speelde de aanvaller overigens nog bij AZ en trainer John van den Brom heeft de herinnering nog op zijn netvlies staan.

"Uiteindelijk hebben we een logische keuze gemaakt. Als wél spelen gevolgen zou hebben voor de veiligheid van Alireza en zijn familie, dan speelt het sportieve aspect een minder belangrijke rol, zo vonden we na onderling overleg", aldus de coach tegenover de Volkskrant. Het was een nieuwe situatie voor de oefenmeester, maar kiezen was niet erg moeilijk. "Ook zijn status in Iran en zijn interlandcarrière stonden op het spel. Ons werd al snel duidelijk dat het onmogelijk was om te spelen."

Lees ookJahanbakhsh twijfelgeval voor duels met Maccabi Haifa

Hoewel een woordvoerder van Feyenoord zich tegenover de ochtendkrant op de vlakte hield over de inzetbaarheid van de internationals, lijkt de kans op speeltijd dan ook erg klein. Te meer omdat Jahanbakhsh een belangrijke international is van Iran, met wie hij afgelopen week het Irak van Dick Advocaat versloeg, mede door een treffer van de buitenspeler.

Feyenoord

gerelateerd