RKC Waalwijk
0 – 2
Willem II

Schmidt biedt Van Gaal helpende hand: "Beter op rechts"

12 september 2021 – Louis van Gaal gaf na de afgelopen interlandperiode aan dat hij op rechts geen opties heeft achter Steven Berghuis. De bondscoach zou op zoek gaan naar een rechtsbuiten, maar heeft zaterdag een tip gekregen van PSV-trainer Roger Schmidt. Volgens de Duitser zou Donyell Malen daar goed uit de voeten kunnen. Probleem: hij wil(de) er zelf liever niet staan.

Schmidt biedt Van Gaal helpende hand: "Beter op rechts"

Tegenover Voetbal International deed Schmidt uit de doeken dat hij vorig seizoen vaak met Malen sprak over waar hij het beste tot zijn recht zou komen. De huidige speler van Borussia Dortmund speelde in Eindhoven als spits en linksbuiten. "Als Donyell Malen zou mogen kiezen tussen links- en rechtsbuiten, dan zou hij ook links kiezen. Terwijl ik denk dat hij op rechts beter is. Maar daar kon ik hem niet van overtuigen, haha." Mocht Van Gaal dat wel lukken, dan heeft hij opeens een extra optie op de rechterflank achter Berghuis.

Het kwam overigens ter sprake omdat Cody Gakpo een tijdje als spits fungeerde tegen AZ. "Ik denk dat hij overal kan spelen voorin, maar hij wil graag op links, als rechtspoot. Zoals alle Nederlandse spelers", grinnikte Schmidt. Gakpo deed bij Oranje ook een tijdje mee als rechtsbuiten, maar dat ging tegen Noorwegen niet geweldig. Berghuis speelde vervolgens de twee interlands helemaal, waardoor Van Gaal verder nog geen alternatief hoefde te proberen.

Verder gaf de coach invallers Bruma, Ritsu Doan, Érick Gutierrez en Yorbe Vertesen complimenten. "Ze maakten allemaal een goede indruk de afgelopen dagen. Wat we in deze wedstrijd nodig hadden, was nieuwe energie", zei de coach tegenover het Eindhovens Dagblad. "Na een interlandperiode zie je vaker dat spelers het moeilijk hebben en dat moet je ook kunnen accepteren. We zijn als club blij dat onze spelers hun land kunnen vertegenwoordigen en dat is altijd een teken dat ze zich bij ons ook goed manifesteren."

Oranje

gerelateerd