Groningen en Heerenveen in evenwicht na vechtderby

12 september 2021, 16:30   Bijgewerkt: 12 september 2021, 16:56

De Derby van het Noorden heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd in de Eredivisie. Na een wedstrijd die in de eerste helft nauwelijks het aankijken waard was, maar in de tweede helft des te leuker werd, schoot Cyril Ngonge zijn ploeg twintig minuten voor tijd verdiend naast SC Heerenveen. De Friezen kwamen ondanks een veldoverwicht in de eerste helft niet verder dan een goal van Tibor Halilovic en mochten zichzelf het puntverlies dus aanrekenen: 1-1.

FC Groningen verscheen ten opzichte van het vorige duel tegen PSV na een hectische deadline day met een flink gewijzigde formatie aan de aftrap. Trainer Danny Buys zag zijn ploeg in Eindhoven een goede wedstrijd spelen in 5-3-2, maar moest na een hectisch slot van de transfermarkt noodgedwongen aan het puzzelen. Tegen streekgenoot Heerenveen was hij uitgekomen op een 3-4-3 formatie, met Bjorn Meijer als basisdebutant en Mo El Hankouri als nieuwe aanvoerder. Soepel begon de Derby van het Noorden evenwel niet voor de Groningers, want buurman Heerenveen had in de eerste helft weinig te duchten van de FC. Niet dat dit nu vele kansen tot gevolg had, maar de Friezen hadden veel de bal en mochten voorzichtig op zoek naar een goal.

De openingstreffer brak het duel niet bepaald open. Heerenveen bleef de overhand houden op een zeer flets spelend Groningen, maar was in de afronding zeer slordig. Zelfs de doorgaans nauwkeurig schietende Henk Veerman produceerde enkele matige ballen. Buijs had na een dramatische eerste helft wel genoeg gezien en greep in de rust keihard in. Een driedubbele wissel moest zijn ploeg van nieuw elan voorzien en dat plan leek in de openingsminuten van de tweede helft goed te werken. Gedragen door de fanatieke aanhang, was het bijvoorbeeld invaller Daleho Irandust die met een goede actie direct Cyril Ngongo in stelling bracht. Een treffer leverde dat niet op, maar het was een eerste blik op het herboren FC Groningen. Heerenveen moest alle zeilen bijzetten om niet tegen een tegentreffer aan te lopen en link opeens flink onder de indruk van de thuisploeg.

FC Groningen drukte namelijk door en kon via een lekkere knal van Tomas Suslov al snel na de gelijkmaker ook op voorsprong komen, maar Suslov scoorde niet. Wat volgde was een slotfase die vooral qua spanning en fanatisme de derby eer aan deed, maar qua échte kansen niet meer. De grootste mogelijkheid kwam van de voet van Joey Veerman, die een vrije trap heerlijk op de paal knalde. Uiteindelijk zullen beide trainers daarmee hebben kunnen leven. Johnny Jansen moet hebben gezien dat sc Heerenveen ondanks een veldoverwicht voor rust te weinig met haar mogelijkheden deed, terwijl Buijs zijn ploeg met tien man zag eindigen doordat Mike te Wierik vlak voor tijd met twee keer geel mocht gaan douchen.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 6,5; Mike te Wierik 6, Neraysho Kasanwirjo 6, Marin Sverko 5 (46. Irandust 7); Mo el Hankouri 7, Tomas Suslov 6, Laros Duarte 5 (75. Van Kaam -), Bjorn Meijer 5 (46. Van Hinthum 6); Cyril Ngonge 7, Michael de Leeuw 4,5 (46. Postema 5,5), Patrick Joosten 5 (65. Abraham 6,5)

SC Heerenveen: Erwin Mulder 6,5; Lucas Woudenberg 5,5, Ibrahim Dresevic 6, Sven van Beek 6, Milan van Ewijk 5; Joey Veerman 7, Tibor Halilovic 5,5, Nicolas Madsen 6; Siem de Jong 6,5, Henk Veerman 4 (65. Van der Heide 5), Benjamin Ngyren (80. Stevanovic -)

Man of the Match: Cyril Ngonge

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling