Fusie tussen Talpa en RTL 7 slecht nieuws voor Nederlandse top

14 september 2021 – Ajax start woensdagavond in de Champions League tegen Sporting Portugal, een wedstrijd die gratis is te zien op RTL7. De afgelopen jaren was het miljardenbal te volgen bij de zenders van Talpa, maar beide zenders gaan in de komende tijd fuseren. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse clubs die deelnemen aan de Champions, Europa of Conference League, omdat ze daardoor vermoedelijk nog minder geld ontvangen voor de uitzendrechten.

Fusie tussen Talpa en RTL 7 slecht nieuws voor Nederlandse top

Dat schrijft Voetbal International althans in een analyse over het tv-geld in dit geval de Champions League. Dat is overigens al véél lager dan in veel andere landen, want uit de zogenoemde marketpool komt in Engeland bijvoorbeeld 32 (!) keer zo veel geld (205 miljoen om zes miljoen euro). Talpa heeft de laatste jaren naar verluidt zo'n elf miljoen euro betaald voor de komende drie jaar als uitzendrechten, in Engeland legde BT Sports liefst 450 miljoen euro neer om de duels te mogen uitzenden. Dat in Nederland is bepaald dat deze duels op het open kanaal uitgezonden moeten worden, helpt eveneens niet mee. Daardoor kunnen Ziggo Sport of ESPN bijvoorbeeld niet meebieden.

Dat RTL en Talpa elkaar lang moesten overbieden, was gunstig voor de Nederlandse clubs, maar de twee zenders gaan dus samenwerken. 'Dat is ongunstig voor de Nederlandse clubs. Eerder haakte de NOS al af. De Publieke Omroep heeft een beperkt budget en concentreert zich op Oranje en de samenvattingen van de Eredivisie. Dus als de rechten voor de Champions League en Europa League/Conference League in 2023 weer op de markt komen, is er met RTL/Talpa in feite nog maar één partij overgebleven die dan zou kunnen bieden', schrijft VI. 

Ook de manier waarop de UEFA de tv-gelden heeft verdeeld, is niet gunstig uitgepakt voor de Nederlandse clubs. De grotere clubs en landen kregen in het recente verleden meer tickets en hogere gegarandeerde gelden, via de tienjarige coëfficientenranglijst. Daarbij tellen ook de prijzen uit het verleden, zelfs uit de jaren zeventig, mee. 'Als Ajax en PSV allebei deelnemen aan de Champions League, krijgt Ajax op basis van historische prestaties acht miljoen meer dan PSV', weet het weekblad.

Hoewel de UEFA elke drie jaar de uitzend- en sponsorrechten opnieuw verkoopt, is er ditmaal niks veranderd aan de verhoudingen en blijft het startgeld voor zeventig procent hetzelfde. Alleen voor de laatste dertig procent kan worden gespeeld en dat is flink in het voordel van de grote clubs: zij hebben de grootste uitstraling en houden ook de grootste kansen op het meeste geld.

Ajax

gerelateerd