Data wijst uit: Ajax overleeft groepsfase Champions League

14 september 2021 – Ajax kan op basis van de statistieken met vertrouwen beginnen aan het Champions League-seizoen. Op basis van de laatste vier seizoenen berekende databedrijf Gracenote namelijk dat de kans groter is dat de Amsterdammers doorgaan, dan dat ze níet doorgaan. Samen met Borussia Dortmund wordt ervanuit gegaan dat ze de volgende ronde halen in hun groep, boven Sporting en Besiktas.

Data wijst uit: Ajax overleeft groepsfase Champions League

Dat blijkt uit berekeningen van het databedrijf. Borussia Dortmund heeft met 82% de grootste kans om door te gaan in Groep C, waarin ook Ajax zit. De ploeg van Erik ten Hag volgt met 58%, al is het verschil met de Portugese opponent bijzonder klein. Sporting Portugal heeft namelijk een kans van 48% om de volgende ronde te halen, het hoogste aantal van de ploegen van wie verwacht wordt het niet te halen in de groepsfase. Besiktas staat met slechts twaalf procent bijna onderaan het lijstje.

FC Sheriff, dat debuteert in de groepsfase van de Champions League, heeft slechts een kans van één procent, terwijl Club Brugge - in de absolute poule des doods met Paris Saint-Germain, Manchester City en RB Leipzig - met vier procent ook vrijwel helemaal onderaan te vinden is. 

Het VfL Wolfsburg van Mark van Bommel is met 49% de ploeg met het laagste percentage van de teams van wie wel verwacht wordt het te halen, terwijl Ronald Koemans's FC Barcelona met 85% bijna aan de bovenkant zit. Opponent van dinsdagavond en poulegenoot Bayern München scoort met 92% overigens nog net wat beter.

Ajax

gerelateerd