Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

17 september 2021 – De eerste speelronde in de Conference League en Europa League zit erop. Vanuit Nederlands perspectief gezien was het een midweek met twee gezichten. Enerzijds bleven de Eredivisie-clubs ongeslagen, anderzijds zat er soms ook meer in. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

1. Feyenoord heeft een wel érg smalle selectie
Arne Slot kon dinsdag bij de start van de Conference League geen beroep doen op Alireza Jahanbakhsh (politieke redenen) en Reiss Nelson (niet wedstrijdfit). Feyenoord trad daardoor met Jens Toornstra, eigenlijk een middenvelder, als rechtsbuiten aan tegen Maccabi Haifa. In het laatste deel van de wedstrijd speelde zelfs een verdediger, Lutsharel Geertruida, op die positie. Dat een club als Feyenoord geen andere opties achter hand heeft, is een zwaktebod. Voor Slot wordt het zaak om zijn spelers zo fit mogelijk te houden, want in Israël werd duidelijk dat hij met een wel erg smalle selectie moet werken.

2. Het moet effectiever bij Vitesse
Vitesse bleef ook in zijn vijfde Europese wedstrijd van dit seizoen ongeslagen. Op bezoek bij NS Mura werd met 0-2 gewonnen. Een keurige zege, maar veel weerstand kreeg de ploeg van trainer Thomas Letsch niet. Als de wedstrijd in Slovenië met een kritische blik wordt geanalyseerd, dan moet er worden geconcludeerd dat Vitesse heeft nagelaten aan het doelsaldo te werken. Met sommige kansen werd wel erg slordig omgesprongen. Dat moet anders, wil Vitesse de groepsfase doorkomen. Tegen Tottenham Hotspur en Stade Rennais zullen de Arnhemmers immers minder vaak voor het doel komen.

3. Sangaré wordt gemist bij PSV
Ibrahim Sangaré krijgt vaak bakken met kritiek, omdat hij voetballend nogal eens wat steken laat vallen. Maar dat hij ook een enorme meerwaarde heeft bij de Eindhovenaren werd duidelijk tegen Real Sociedad. De middenvelder ontbrak door een blessure en werd vervangen door Olivier Boscagli, die juist aan de bal van meerwaarde is. Tegen AZ was de Ivoriaan de grote uitblinker met een geweldige treffer, maar tegen de Basken kwamen zijn zwakheden aan het licht. PSV kreeg namelijk geen enkele grip op de lopende spelers, die in aanvallend opzicht vrij spel hadden.

4. AZ komt op twee fronten tekort
AZ moet wel héél goed zijn, wil het in de huidige staat gemakkelijk wedstrijden gaan winnen. Ook in Denemarken stelde de ploeg van Pascal Jansen teleur. Opnieuw incasseerden de Alkmaarders beide tegentreffers uit dode spelsituaties. En ook typerend voor dit AZ: wederom laat de ploeg te veel grote kansen liggen. Zakaria Aboukhlal had in de slotfase de winnende op zijn schoen, maar schoot van dichtbij naast. Aankoop Aslak Witry kon in de eerste helft een rebound binnentikken, maar zijn inzet vloog wild over. Spits Vangelis Pavlidis scoorde wél, maar liet na om een fraaie steekpass van Jesper Karlsson te bekronen. Zijn inzet ging recht op de keeper. Als de ploeg zo moeizaam blijft scoren én zo makkelijk goals blijft toelaten, wordt het nog een zwaar seizoen.

5. Driessen heeft ook ongelijk over Götze
Valentijn Driessen zag zijn uitspraken over Sébastien Haller deze week als een boomerang in zijn gezicht terugkeren. De chef voetbal van De Telegraaf zal ongetwijfeld ook terugkomen op zijn woorden over Mario Götze. "Wanneer heeft hij zijn laatste topwedstrijd gespeeld?", vroeg Driessen zich onlangs af. De Duitse aanvallende middenvelder was donderdagavond verreweg de beste man op het veld in het Philips Stadion. Met zijn actie bij de gelijkmaker van Cody Gakpo deed Götze menig voetballiefhebber watertanden.

Feyenoord

gerelateerd