Vitesse hoeft niet diep te gaan voor uitstekende start in Europa

16 september 2021, 20:39   Bijgewerkt: 16 september 2021, 21:14

Vitesse is groepsfase van de Conference League met een 0-2 zege op NS Mura goed gestart. Sondre Tronstad schoot zijn ploeg na een halfuur op voorsprong, waarna Danilho Doekhi een dominant Vitesse in de tweede helft met een machtige kopbal in veilige haven bracht.

Na een knappe kwalificatie, maar een teleurstellende seizoensstart, stond voor Vitesse tegen de Sloveense kampioen Mura de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa Conference League op het programma. Wegens de zware poule, waarvan Stade Rennais en Tottenham Hotspur eveneens deel uitmaakten, was een goed resultaat tegen de zwakkere broeder van de groep van groot belang. Romaric Yapi verving de afwezige Eli Dasa, terwijl Oussama Tannane en Riechedly Bazoer weer in de basis startten.

Na kort aftasten leidde de Marokkaanse middenvelder met een functionele rabona de eerste Arnhemse schotkans in. Het werd al gauw duidelijk dat de ploeg van Thomas Letsch het spel moest gaan maken, wat door matige passing van de Slovenen niet erg lastig was. Via de vleugels bleef het echter bij een paar kleine speldenprikjes, waar NS Mura weinig van onder de indruk leek. Naarmate de eerste helft vorderde kwam de wedstrijd meer in evenwicht. Mura hield de bal langer vast, terwijl de passing er bij de Arnhemmers op het gladde veld niet beter op werd. Na een klein half uur moest zelfs geconcludeerd worden dat Mura met twee gevaarlijke standaardsituaties en een buitenspelgoal de grootste kansen had gehad.

Na bijna dertig minuten bracht Tronstad daar hoogstpersoonlijk verandering in. Zijn eerste schot werd nog geblokt, maar nadat hij de bal via de rug van Matus Bero opnieuw voor de voeten kreeg, schoot de Noor in tweede instantie wel raak. Vitesse nam daarna de teugels weer stevig in handen, met Tannane als regisseur. De Mura-verdediging had totaal geen grip op hem, waardoor hij naar hartelust kon strooien met ballen achter de verdediging en goede dribbelacties. Vaak was de passing echter niet nauwkeurig genoeg, waardoor er maar weinig kansen ontstonden en 0-1 ook de ruststand was.

Na rust zette Vitesse de ingezette lijn voort. De Arnhemmers voetbalden makkelijk en hadden weinig moeite met de Slovenen, maar wisten de veilige marge van twee doelpunten in eerste instantie nog niet te bereiken. Nikolai Baden Frederiksen kreeg hier enkele grote mogelijkheden toe, maar wist niet tot scoren te komen. Een korte inzinking zorgde daardoor even voor billenknijpen voor de honderd meegereisde Vitesse-supporters. Hun ploeg krabbelde echter al snel weer op, en kwam via een machtige kopbal van Danilho Doekhi rond de zeventigste minuut op 0-2 voorsprong. De ploeg van Thomas Letsch kreeg nog enkele aardige kansen, maar wist niet meer te scoren. Zo boekt de ploeg van de Duitse oefenmeester zijn eerste zege in de Conference League ooit en gaat het door het gelijkspel bij Stade Rennais tegen Tottenham Hotspur zelfs aan kop in Groep G.

Opstelling en beoordelingen*

Vitesse: Markus Schubert 5,5; Maximilian Wittek 6,5, Tomas Hajek 6,5, Danilho Doekhi 6,5, Romaric Yapi 6; Sondre Tronstad 6,5, Oussama Tannane 7 (66. Loïs Openda 6), Riechedly Bazoer 6,5 (84. Jacob Rasmussen -), Matus Bero 6,5 (90. Patrick Vroegh -); Nikolai Baden Frederiksen 5 (65. Oussama Darfalou 5,5), Yann Gboho 5,5 (66. Daan Huisman 5,5)

Man of the match: Oussama Tannane

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.