PSV moet genoegen nemen met punt na heerlijk voetbalgevecht

16 september 2021, 22:58

PSV is de groepsfase van de Europa League gestart met een 2-2 gelijkspel tegen Real Sociedad. De Eindhovenaren zullen daar een dubbel gevoel aan overhouden. Enerzijds waren ze een lange tijd de betere ploeg en hadden ze er meer uit kunnen halen, anderzijds knokten ze zich knap terug van een achterstand. Mario Götze was de grote uitblinker bij PSV. Hij maakte de 1-0 en verzorgde de assist voor de 2-2 van Cody Gakpo.

Het is inmiddels drie seizoenen geleden dat PSV voor de laatste keer actief was in de Champions League. De opdracht voor Roger Schmidt en zijn spelers voor dit seizoen was dan ook duidelijk: kwalificeren voor het miljardenbal. Via de competitie lukte dat niet, dus moest het gebeuren via de voorrondes. PSV was na de uitschakeling van Galatasaray en Midtjylland goed op weg, maar moest in de play-offs zijn meerdere erkennen in Benfica. Ook dit seizoen komen de Eindhovenaren dus niet uit in de Champions League, maar in de Europa League.

Een straf is dat echter niet voor PSV en zijn supporters, zeker niet als je kijkt naar de tegenstanders. Donderdagavond was Real Sociedad dus de tegenstander. De Basken zijn de nummer vijf van het afgelopen seizoen in Spanje en hebben met onder meer David Silva, Alexander Isak (ex-Willem II) en Mikel Oyarzabal veel internationals in de gelederen. Een mooie test dus voor PSV, dat afgelopen zaterdag nog met 0-3 te sterk was voor AZ en dus met veel vertrouwen toewerkte naar de start van de Europa League.

Schmidt had dan ook weinig reden om te sleutelen aan zijn basiself. Hij begon met dezelfde namen als in Alkmaar, dus opnieuw met Olivier Boscagli op de plek van de geblesseerde Ibrahim Sangaré. Dat PSV barst van het zelfvertrouwen, bleek in de openingsfase van de wedstrijd. De thuisploeg liet de bal in een goed tempo rondgaan en zette bij balverlies Real Sociedad direct vast. Dat resulteerde na acht minuten in de eerste kans voor Eran Zahavi. De Israëliër plaatste de bal met gevoel richting de verre hoek, maar vond doelman Alejandro Remiro op zijn weg.

Vlak daarna leek Alexander Isak op weg naar een grote mogelijkheid voor de bezoekers, maar André Ramalho zorgde er met een knap staaltje verdedigen voor dat de Zweed niet kon afdrukken. PSV bleef vervolgens het betere van het spel hebben, al was het in de omschakeling oppassen voor de snelle Isak. Beide ploegen waren na het eerste kwart dicht bij een treffer. Eerst vond Noni Madueke op een haar na de verre hoek, alvorens Adnan Januzaj aan de andere kant de lat raakte. De volgende kansen waren wel raak. Mario Götze stond na 31 minuten op de goede plek om een rebound binnen te tikken, maar PSV kon niet lang genieten van die voorsprong.

De eerstvolgende Spaanse aanval resulteerde namelijk in de gelijkmaker van Januzaj. Het werd een paar minuten voor rust nog mooier voor Real Sociedad, want Isak reageerde het meest attent op een voorzet: 1-2. Dat was tevens de ruststand. PSV moest dus aan de bak in de tweede helft. Ondanks een moeizaam begin lag de gelijkmaker al vrij snel in het netje. Götze, de grote uitblinker bij de thuisploeg, speelde zich knap vrij en leverde een dito assist op Cody Gakpo: 2-2. Hoewel PSV duidelijk de overhand had op dat moment, besloot Schmidt in één klap drie wissels door te voeren. De Duitser bracht onder meer debutant Carlos Vinícius.

Met de huurling van Benfica binnen de lijnen hervatte PSV de jacht op de voorsprong. Real Sociedad deed er echter alles aan om de thuisploeg het voetballen onmogelijk te maken. Veel oponthoud, maar PSV liet zich niet gek maken. De druk op het Spaanse doel hield aan, al werd Remiro niet echt meer getest. Jordan Teze kreeg nog wel dé uitgelezen kans op de winnende, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. Diezelfde Teze schoot in de extra tijd ook nog op de paal, terwijl Oyarzabal aan de andere kant een enorme kans op de derde Spaanse treffer liet liggen. Zodoende moesten beide ploegen genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Over twee weken gaat de ploeg van Schmidt op bezoek bij Sturm Graz uit Oostenrijk, zondag aanstaande wacht de topper tegen Feyenoord.

Opstelling en beoordelingen

PSV: Joël Drommel 6, Philipp Mwene 6 (68. Jordan Teze 7), André Ramalho 6, Armando Obispo 6.5, Philipp Max 6, Olivier Boscagli 7, Marco van Ginkel 5.5 (63. Ryan Thomas 6), Mario Götze 8.5, Cody Gakpo 7.5 (89. Bruma -), Noni Madueke 5 (63. Yorbe Vertessen 6.5), Eran Zahavi 5.5 (63. Carlos Vinícius 5.5)

Man of the match: Mario Götze

*Spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.