Knotsgekke voetbalavond in Utrecht eindigt in remise

18 september 2021 – FC Utrecht en RKC Waalwijk beleefden zaterdag in een onderlinge wedstrijd een krankzinnige voetbalavond. Het duel was pas laat afgelopen, omdat scheidsrechter Richard Martens in de eerste helft besloot om te staken. In het vermakelijke restant van de wedstrijd hielden de beide ploegen elkaar op 2-2.

Knotsgekke voetbalavond in Utrecht eindigt in remise

Na het 1-0 verlies tegen FC Twente door een wondergoal van Robin Pröpper, wilde nummer zes FC Utrecht vandaag de nare smaak van die nederlaag wegspoelen tegen RKC Waalwijk, dat dertiende stond. Bij de thuisploeg werd de zieke Quinten Timber vervangen door Joris van Overeem, terwijl door een verandering naar een 5-3-2-systeem Dario van den Buijs zijn basisdebuut maakte voor de ploeg van Joseph Oosting.

De Belg kon echter niet voorkomen dat FC Utrecht al op een vroege voorsprong kwam. Na  balverlies werd Simon Gustafson op zijn weg naar het doel door een goede actie van Bart Ramselaar niet aangepakt, waardoor hij de bal ongehinderd achter Etienne Vaessen kon schieten. Even later kreeg het fanatieke RKC dé mogelijkheid om snel wat terug te doen, maar Jens Odgaard schoot zijn penalty hopeloos binnen.

De Waalwijkers lieten zich daardoor niet uit het veld slaan, en bleven de meest dreigende ploeg. Utrecht toonde zich door onnauwkeurigheden eenmaal gevaarlijk, maar het waren de Domstedelingen die zich vaker niet geconcentreerd toonden. Na twintig minuten maakte RKC een verdiende gelijkmaker, toen Odgaard een matige pass van Vurnon Anita met een slim rollertje promoveerde tot doelpunt.

Daarna nam de wedstrijd een gehele andere wending. Nadat bij de strafschop van Odgaard reeds bier op het veld werd gegooid, was het bij het doelpunt van de Deense spits een aansteker die op het veld belandde. Voor scheidsrechter Richard Martens, die eerder al gewaarschuwd had, was de maat daarmee vol; hij staakte de wedstrijd.

Na een halfuur werd de wedstrijd weer hervat, en was het spelbeeld gewijzigd. Waar RKC het eerste kwart sterker was, nam Utrecht in het tweede kwart de teugels in handen. De ploeg combineerde gemakkelijk en kon na simpel balverlies soms snel uitbreken, maar wist haar overwicht ondanks enkele goede pogingen niet om te zetten in een voorsprong. RKC zette ondertussen goed druk en wachtte op onnauwkeurigheden bij de Domstedelingen. Dit leek echter weinig dreigend, totdat Alexander Büttner in de slotfase van de eerste helft de bal fraai in de kruising schoot: 1-2.

FC Utrecht ging in de tweede helft dan ook naarstig op zoek naar de gelijkmaker, die al vroeg in de tweede helft gevonden werd. Anastasios Douvikas werd in het strafschopgebied onhandig neergehaald door Touba en schoot de verdiende penalty vervolgens onberispelijk binnen. De Utrechters drukten de Waalwijkers in de eerste tien minuten ver naar achter, maar lieten daarna de teugels weer enigszins vieren. RKC kwam zo weer in haar spel, wat voor een op en neer golvende wedstrijd zorgde.

Beide ploegen kregen enkele grote kansen, maar een doelpunt voor de thuisploeg hing meer in de lucht. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer de kansenoase echter opdroogde. In de slotfase drong de ploeg van René Hake nog eenmaal aan, maar een doelpunt leek er niet meer te komen. Mike van der Hoorn leek zijn ploeg in de ultieme slotfase in extase te brengen, totdat even later bleek dat Adrián Dalmau hands bleek te hebben gemaakt. Zo boekt FC Utrecht slechts een teleurstellend gelijkspel, terwijl RKC weer een bonuspunt mag bijschrijven.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Maarten Paes 6; Django Warmerdam 6, Willem Janssen 5 (46. Mark van der Maarel 6), Mike van der Hoorn 6, Hidde ter Avest 6,5; Joris van Overeem 6,5 (81. Othman Boussaid -), Simon Gustafson - (19. Sander van de Streek 6), Adam Maher 6,5 (46. Mimoun Mahi 5); Bart Ramselaar 7,5 (81 Adrián Dalmau -), Anastasios Douvikas 7, Moussa Sylla 6.

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 5,5; Alexander Büttner 6,5 (69. Thierry Lutonda 5,5), Dario van den Buijs 6 (80. Shawn Adewoye -),  Ahmed Touba 5,5 (61. Michiel Kramer 5), Melle Meulensteen 6, Juriën Gaari 6; Vurnon Anita 6,5, Richard van der Venne 6, Ayman Azhil 4,5 (80. Achraf El Bouchatoui -); Saïd Bakari 5,5 (80. Lennerd Daneels -), Jens Odgaard 6.

Man of the match: Bart Ramselaar
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd