Martens wil signaal afgeven met staking: "Waar eindigt dit?"

19 september 2021 – De wedstrijd van FC Utrecht tegen RKC is er een geworden die een plekje heeft verworven in het collectief voetbalgeheugen. Naast het feit dat het sportief een meer dan aantrekkelijke wedstrijd was, trad vooral ook de arbitrage op de voorgrond. Scheidsrechter Richard Martens staakte de wedstrijd tijdelijk doordat het publiek voorwerpen op het veld gooide.

Martens wil signaal afgeven met staking: "Waar eindigt dit?"

In gesprek met ESPN verklaart hij waarom hij de wedstrijd stillegde. "We hebben een aantal waarschuwingen afgegeven. We hebben het laten omroepen. De tweede keer nadat er bier werd gegooid door het publiek zijn we even naar de zijkant gegaan. De derde keer werd er niet alleen met bier gegooid, maar zelfs met aanstekers. Dat is grensoverschrijdend."

Het gebeurt uiteraard vaker dat er bier wordt gegooid richting het veld, maar nu besloot de arbitrage er eens wat aan te doen. "Als er één glas bier wordt gegooid, dan wil ik dat niet goedpraten, maar dan zit er een opbouw in. Daarom hebben we het laten omroepen en als je niets doet, wordt het alleen maar erger. Als er zelfs aanstekers worden gegooid, waar eindigt dit dan?"

Martens overwoog zelfs om het duel definitief te staken. "Die afweging moet je altijd maken. We hebben met FC Utrecht, de veiligheidscoördinatoren en de KNVB contact gehad en we hebben een plan van aanpak gemaakt. Gelukkig is daarvan de laatste stap niet bereikt, want dan hadden we het definitief gestaakt. Als de spelers een doelpunt maken dan probeer je ze daar weg te halen en dat hielp wel redelijk moet ik zeggen. Het is niet of nauwelijks meer gebeurd."

Lees ook: PEC komt met mooi systeem om bier gooien te voorkomen

Zelfs in de laatste seconde van de wedstrijd maakte Martens nog een cruciale beslissing. Hij keurde de winnende goal van Mike van der Hoorn af wegens een handsbal. "Het is moeilijk te zien en de VAR attendeerde mij erop. Je ziet hem echt de beweging maken waarmee hij met zijn onderarm de bal doorspeelt. Dan wordt het een bewuste handsbal. De VAR gaf aan dat het een bewuste handsbal was en daar kon ik me in vinden. Dit zijn lastige zaken voor de arbitrage en ook voor voetbalminnend Nederland."

Eredivisie

gerelateerd