Slecht Vitesse onderuit, mede door wéér Pröpper-goals

19 september 2021, 18:46   Bijgewerkt: 19 september 2021, 18:52

In de jaarlijkse Airborne-wedstrijd heeft Vitesse zondagmiddag een pijnlijke 1-4 nederlaag geleden tegen FC Twente. De Tukkers kwamen al vroeg op voorsprong via Robin Pröpper en daarna speelden de Arnhemmers vooral een wedstrijd tegen zichzelf. Ze hadden veel balbezit, maar gingen ten onder tegen een zeer effectief FC Twente, met opnieuw Pröpper in de hoofdrol, en zo blijft de slechte seizoensstart van Vitesse in de Eredivisie voortduren.

Deze wedstrijd stond in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. Het was feest in het GelreDome en ook op het veld wilden de Arnhemmers dit laten zien. Voor de ploeg van Thomas Letsch was het seizoen niet optimaal begonnen met slechts een plekje in de middenmoot, maar in Slovenië werd NS Mura afgelopen donderdag wel eenvoudig met 0-2 verslagen in de Conference League. Hierdoor staat Vitesse bovenaan in een poule met Tottenham Hotspur en Stade Rennes.

Bij de mannen van Ron Jans was het seizoen nog stroever begonnen, maar werd vorige week tegen FC Utrecht wel de eerste overwinning geboekt. Die stijgende lijn wilden de Tukkers in deze wedstrijd doorzetten, waar Ricky van Wolfswinkel zijn oude vertrouwde GelreDome weer mocht bezoeken, nu in het rood. In de eerste minuten werd dit intent ook gelijk pijnlijk duidelijk voor de Arnhemmers, toen Pröpper al heel vroeg zijn derde treffer van het seizoen binnenknikte uit een vrije trap: 0-1.

Slechts een paar minuten later werd de ellende bijna verdubbeld toen Dimitris Limnios voor Schubert werd gezet, maar de keeper voorkwam een tweede klap. Daarna ging de storm wat liggen en vloeide het spel wat rustiger op en neer, waar Vitesse vooral het balbezit had. De Arnhemmers kwamen steeds dichterbij het doel van Lars Unnerstall, maar echte grote kansen waren schaars. Vitesse speelde vooral een wedstrijd tegen zichzelf, met veel onnodig ingeleverde ballen. Op slag van rust werd Limnios zo, ditmaal door een slechte pass van Riechedly Bazoer, opnieuw door de keeper gezet, maar zijn inzet miste kracht.

Die hoop werd echter na een uur spelen compleet teniet gedaan. Pröpper - want wie anders, kan nu toch wel gezegd worden - leidde een doelpuntenregen in toen Troupee hem bereikte met een voorzet en hij opnieuw vrij binnen kon koppen. Kort daarna zorgde Michel Vlap, na een goede actie van Daan Rots, met een genadeloos schot voor de vierde treffer. Zo leek het na een uur spelen over en uit voor de Arnhemmers, maar zelf vonden ze dat nog niet. Darfalou kopte een minuut na de 0-4 de volgende bal binnen, waardoor Vitesse toch nog iets terug deed.

Tot een heus slotoffensief kwam het echter niet meer, ondanks de druk dat Vitesse nog uitoefende. Vijf minuten voor tijd kreeg Danilho Doekhi zijn tweede gele kaart en dus moest zijn team de wedstrijd voltooien met tien man. De 1-4 stand bleef op het bord staan en dat zal hard aankomen bij een al ondermaats presterend Vitesse. Twente kan juist heel tevreden zijn met achtereenvolgende overwinningen op FC Utrecht en Vitesse, waar komende donderdag AZ de volgende tegenstander gaat zijn. Woensdag krijgt Vitesse de kans om de rug te rechten tegen FC Groningen.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Schubert 5; Dasa 5, Doekhi 4.5, Bazoer 5, Rasmussen 5 (46. Cornelisse 6), Wittek 5 (80. Buitink -); Tannane 5 (46. Gboho 5.5), Tronstad 5, Bero 5 (60. Vroegh 5); Frederiksen 5 (46. Darfalou 6), Openda 5.

FC Twente: Unnerstall 7; Troupee 6.5, Hilgers 6.5 (80. Dumic -), Pröpper 8, Sadilek 6.5; Zerrouki 6.5, Brama 6.5 (74. Ugalde -), Vlap 6.5; Rots 7 (86. Cleonise -), Van Wolfswinkel 7.5 (74. Smal -), Limnios 7 (74. Misidjan -).

Man of the Match: Robin Pröpper

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.