De Jong heeft geen spijt na 9-0 verlies: "Schoppen? Ik vertik het"

22 september 2021 – Henk de Jong staat nog altijd achter het strijdplan waarmee hij SC Cambuur het veld instuurde tegen Ajax. De coach van de Leeuwarders besloot zich niet in te graven en gaf de Amsterdammers daarmee de kans om uit te lopen naar een historische 9-0 overwinning. In een uitgebreide terugblik verklaart De Jong waarom hij niet voor een andere tactiek koos.

De Jong heeft geen spijt na 9-0 verlies: "Schoppen? Ik vertik het"

De Jong kreeg na afloop uit diverse hoeken het advies dat het de wedstrijd schoppend in had moeten gaan. "Maar wat gebeurt er dan?", vraagt De Jong zich in gesprek met Voetbal International hardop af. "Dan eindig je op het laatst met negen man. Daarnaast vertik ik het ook gewoon. Moet ik tegen mijn spelers zeggen dat zij andere spelers moeten gaan schoppen, omdat ze beter kunnen voetballen dan wij? Doe ik niet aan mee, echt niet. Kijk: als je in de duels kúnt komen, dan moet je ze hard spelen. Maar schoppen? Houd op. Begin ik niet aan."

De Jong is van mening dat zijn ploeg pech had dat het Ajax juist afgelopen weekend trof. "We hebben Ajax op het verkeerde moment getroffen. Ja, dan wordt het 9-0. Ja, dan krijg ik alles over me heen. Prima. Maar hebben jullie gisteren ook gekeken? Tegen Fortuna Sittard hadden ze zomaar weer zo'n uitslag neer kunnen zetten. Ajax is werkelijk zo goed, dat is niet te houden."

De Jong trekt na de grootste nederlaag ooit geen conclusies. "Ajax was té goed. Punt. Daarom ga ik geen spelers teleurstellen of slachtofferen, dat zou ik niet fair vinden. Ik laat het – buiten blessures - bewust staan, want geen van mijn spelers was hier in het bijzonder schuldig aan."

Ajax

gerelateerd