PEC van hatelijke nul af: treffer en punt tegen Sparta

22 september 2021, 22:59

Na vijf nederlagen op rij heeft PEC Zwolle woensdagavond het eerste punt van het seizoen binnengehaald. In het eigen MAC3PARK Stadion kwam de thuisploeg al na één minuut op achterstand, maar rechtte de ploeg van Art Langeler snel de rug via Daishwan Redan: 1-1. Door de remise zijn de Zwollenaren dan eindelijk van de hatelijke nul af en kent Sparta met zes uit zes een degelijke seizoenstart.

Om dat te bewerkstelligen wijzigde Art Langeler zijn basiself op vier posities. Onder andere Mark Pabai, deze zomer overgekomen van FC Utrecht, begon in de basis en maakte zijn debuut in de eredivisie. Het publiek steunde de thuisploeg direct toen scheidsrechter Perez floot voor het begin van de wedstrijd, maar werd al snel in rouw gedompeld. Uitgerekend Vito van Crooij, oud-speler van PEC Zwolle, zette na exact één minuut spelen zijn Sparta op een 0-1 voorsprong. De positieve insteek bij de supporters, maar ook bij de spelers, kon op die manier direct de prullenbak in.

Wetende dat de Zwollenaren nog geen goal hadden gemaakt, leek een snel herstel na de tegengoal onwaarschijnlijk. De supporters hadden zelfs spandoeken met pijlen richting de goals geplaatst, om zo hun ploeg op ludieke wijze de weg naar de goal te wijzen. Maar niets bleek minder waar. Na acht minuten spelen was het Daishwan Redan die namens PEC Zwolle de eerste goal van het seizoen maakte, maar nog belangrijker: hij zette na 458 minuten zonder goal de 1-1 op het scorebord, wat de Zwollenaren vervolgens een mentale boost gaf. PEC voetbalde nog niet geweldig, maar het doorzettingsvermogen en de strijdlust aan de Zwolse zijde viel wel op. In de eerste vijf wedstrijden was dat juist een van de kritiekpunten op PEC, dus vooruitgang was er in de verder tamme eerste helft wel te merken. Kort voor rust leek de thuisploeg zelfs nog op voorsprong te komen, maar een kopbal van Gervane Kastaneer werd uitstekend gekeerd door Maduka Okoye.

In de slotfase was het de thuisploeg dat het meest aanspraak maakte op de overwinning, maar het mocht ondanks een paar spectaculaire pogingen niet zo zijn voor PEC Zwolle. Desondanks is de ploeg van Art Langeler wél van de hatelijke nul of (zowel qua punten als qua goals) en kan het met meer vertrouwen toewerken naar aankomend weekend.

Opstellingen en beoordelingen*

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 7; Mark Pabai 6,5 (88. Kenneth Paal -), Bram van Polen 6, Siemen Voet 5,5, Yuta Nakayama 6,5; Rico Strieder 5 (45. Eliano Reijnders 6), Thomas Van den Belt 5; Gervane Kastaneer 7 (73. Chardi Landu -), Dean Huiberts 6, Daishwan Redan 6,5 (73. Leandro Fernandez -); Slobodan Tedic 6

Sparta: Maduka Okoye 6,5; Dirk Abels 5, Bart Vriends 5,5, Michael Heylen 4,5, Aaron Meijers 5,5; Mohammed Osman 6 (71. Kenzo Goudmijn -) Adil Auassar 6, Bryan Smeets 5; Sven Mijnans 5 (45. Emanuel Emegha 6), Vito van Crooij 6,5, Lennart Thy 5 (85. Mario Engels -)

Man of the match: Gervane Kastaneer

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.