KNVB waarschuwt biergooiers: 'Jarenlang stadionverbod'

23 september 2021 – Het lijkt een teruggekeerde trend te zijn in Nederland: supporters die van alles op het veld gooien. Na drie incidenten in vijf dagen tijd heeft de KNVB supporters in een statement opgeroepen zich te gedragen. Fans die zich misdragen kunnen namelijk een boete krijgen plus een jarenlang landelijk stadionverbod.

KNVB waarschuwt biergooiers: 'Jarenlang stadionverbod'

'De afgelopen speelrondes zien we in toenemende mate dat er bier en voorwerpen op het veld worden gegooid en dat bezoekers het veld betreden. Dat keuren wij ten zeerste af en hiermee worden duidelijke regels overtreden. Dit soort zaken zorgt voor vervelende en onveilige situaties op de tribunes en op het veld', schrijven
Marianne van Leeuwen van de KNVB, Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie in een gezamenlijk statement.

'Met betrekking tot de veiligheid van de spelers op het veld nemen we geen enkel risico. Alleen al daarom is het volstrekt onacceptabel dat men bier of voorwerpen naar spelers gooit of het veld betreedt. Dat moeten daders ook begrijpen, anders moeten ze niet naar een stadion komen. Daders duperen bovendien andere supporters, die een wedstrijd willen zien die helaas moet worden stilgelegd. Tegelijkertijd benadelen zij alle spelers op het veld die met hun wedstrijd bezig zijn en hun club, die tuchtrechtelijk kan worden vervolgd', is de duidelijke boodschap.

In Engeland is het al niet toegestaan om bier op de tribunes te drinken. Of dat in Nederland ook gaat gebeuren? Niet als de fans zich aan de regels houden. 'Clubs en KNVB doen er alles aan om daders van dergelijke ongeregeldheden op te sporen. Zij kunnen een boete en een jarenlang landelijk stadionverbod tegemoetzien. We roepen alle supporters dan ook op om gezamenlijk hun club op een positieve manier te ondersteunen', besluit het drietal in het statement.

Oranje

gerelateerd