FC Twente dompelt AZ nog verder in rouw met vierde nederlaag

23 september 2021, 22:58   Bijgewerkt: 23 september 2021, 23:03

AZ is er donderdagavond opnieuw niet in geslaagd een wedstrijd winnend af te sluiten. In Enschede moest het zijn meerdere erkennen in FC Twente: 3-1. Na zeventien minuten stond het al 2-0 door goals van Ricky van Wolfswinkel (eerste minuut) en Daan Rots. De aansluitingstreffer van Jesper Karlsson viel pal voor rust, maar in de absolute slotfase gooide Dimitris Limnios de wedstrijd in het slot.

FC Twente – AZ was het duel tussen de nummers negen en zeventien van de Eredivisie. De plek op de ranglijst van AZ is vrij onverwacht. De Alkmaarders draaien nog niet bepaald een goed seizoen. Er werd pas één keer gewonnen (1-3 bij sc Heerenveen). De rest van de duels gingen allemaal verloren. In de Grolsch Veste was een overwinning dus eigenlijk bittere noodzaak voor de ploeg van Pascal Jansen.

AZ zag die missie al in de eerste minuut moeilijker worden. Michel Vlap was er op snelheid door en vond Van Wolfswinkel, die vervolgens niet aarzelde en de bal beheerst binnenschoot: 1-0. De Alkmaarders konden dus direct in de achtervolging. Het liet zich niet van de wijs brengen door die snelle tegentreffer en voetbalde bij vlagen prima. De gelijkmaker hing in de lucht, maar de goal viel aan de andere kant. Timo Letschert ging gruwelijk in de fout, waarna Rots daar optimaal van profiteerde. De centrale verdediger van AZ werd niet veel later gewisseld.

Zo keek AZ dus tegen een forse achterstand aan. Het ging daarentegen onverstoorbaar door met de zoektocht naar een goal. Vangelis Pavlidis kreeg twee grote kansen, maar verzuimde om zijn ploeg terug in de wedstrijd te schieten. Karlsson dit dat op slag van rust wél. Met een hard schot van afstand verschalkte hij Lars Unnerstall.

Zo kwam er een einde aan een vermakelijke eerste helft en konden de bezoekers met het nodige vertrouwen aan de thee. In het tweede bedrijf gebeurde er wederom genoeg. Zo begon Twente erg fel. Het zat er bovenop bij AZ, dat verwoed op zoek ging naar de gelijkmaker. Maar voor doelpunten heb je kansen nodig en die waren er te weinig. Namens Twente kreeg invaller Manfred Ugalde nog een grote mogelijkheid. Hij haalde van dichtbij uit, maar zag Peter Vindahl Jensen redding brengen. De thuisploeg bleef op zoek gaan naar een goal en via Limnios kwam die er ook. In blessuretijd schoot de Griek de bal mooi binnen: 3-1.

Zo schreven de Tukkers drie belangrijke punten bij. Daardoor klimt Twente naar de zevende plek, terwijl AZ in de gevarenzone blijft hangen. Het heeft nu vier van de vijf wedstrijd verloren. Komende zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. FC Twente reist af naar het Friese haagje voor het uitduel met sc Heerenveen.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Twente: Lars Unnerstall 7; Giovanni Troupée 6, Mees Hilgers 6 (89. Dario Dumic -), Robbin Pröpper 6, Michal Sadílek 6; Ramiz Zerrouki 6 (82. Jesse Bosch -), Wout Brama 6, Michel Vlap 6.5 (72. Jayden Oosterwolde 5); Daan Rots 7 (72. Virgil Misidjan 5), Ricky van Wolfswinkel 7 (46. Manfred Ugalde 6), Dimitris Limnios 7

AZ: Peter Vindahl Jensen 6; Yukinari Sugawara 6, Timo Letschert 4.5 (23. Pantelis Hatsidiakos 6), Bruno Martins Indi 5, Owen Wijndal 6 (75. Thijs Oosting -); Fredrik Midtsjö 5, Dani De Wit 5 (69. Håkon Evjen 5), Tijani Reijnders 5 (46. Zakaria Aboukhlal 5.5); Albert Guðmundsson 5, Vangelis Pavlidis 5 (75. Jelle Duin -), Jesper Karlsson 6.5

Man of the match: Jesper Karlsson

* spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.