Onana: "Zelfs inspecteur van UEFA geloofde in mijn onschuld"

25 september 2021, 10:00

André Onana vindt zijn dopingstraf zwaar. De Ajax-doelman had verwacht er met een waarschuwing vanaf te komen, maar in plaats daarvan werd hij voor negen maanden geschorst. Volgens de Kameroener gebruikte hij per ongeluk een medicijn van zijn vrouw. "Mijn eerste reactie was: Furosemide, wat is dat?", zegt Onana.

"De doosjes van de Furosemide en Litacold, het middeltje dat ik vaak neem tegen verkoudheid, waren ervan af. En in het medicijnkastje lagen alleen de strips, die niet van elkaar zijn te onderscheiden", doet Onana zijn verhaal aan De Telegraaf. "Ik ben een Afrikaan in het koude Nederland, gezond, maar door het weer veel verkouden. Het nemen van een pilletje, dat ik kreeg voorgeschreven door de bondsarts van Kameroen, dat is goedgekeurd door Ajax én niet op de dopinglijst staat, is bijna dezelfde routine als het aantrekken van mijn schoenen. Dat doe ik al jaren."

Onana voelde zich onschuldig. "Zelfs de inspecteur van de UEFA heeft aangegeven dat hij gelooft in mijn onschuld, dat het een ongelukkige fout is geweest. Ik was nalatig, maar kom op! Ik ben een mens. Mijn vrouw heeft een doktersvoorschrift overgelegd. En meerdere experts hebben daarnaast aangegeven dat Furosemide een keeper helemaal niet helpt. Duursporters kunnen er baat bij hebben, omdat het hun uithoudingsvermogen vergroot. Maar als keeper ren ik niet."

Lees ook: Waslijst aan clubs in de rij voor Onana: "Geruchten kloppen niet"

Toch werd Onana flink gestraft door de Europese voetbalbond. "Ik rekende op een waarschuwing: wees de volgende keer voorzichtig! Maar de UEFA schorste me eerst zelfs voor twaalf maanden, waarbij ze zeiden dat ik geluk had dat het er geen 24 waren. Er werd geen waarde gehecht aan 24 negatieve dopingtests, maar wel aan die ene positieve, waarvan de UEFA zelf wist dat het een ongelooflijk knullige fout was."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen