FC Utrecht vlamt tegen machteloos PEC Zwolle

25 september 2021 – In de strijd om de bovenste plaatsen heeft FC Utrecht goede zaken gedaan door met 5-1 te winnen van PEC Zwolle. Via een strafschop kwamen de Domstedelingen al vroeg op voorsprong, maar daarna liet de ploeg van René Hake het heft langzaamaan uit handen glippen. In de tweede helft stelde FC Utrecht met drie doelpunten in kort tijdsbestek orde op zaken, waarna beide ploegen met een laatste doelpunt de uitslag op 5-1 beslisten.

FC Utrecht vlamt tegen machteloos PEC Zwolle

Na een gemengde week voor FC Utrecht, waarin tegen het kwalitatief mindere RKC en NEC vier punten werden behaald, stond de ploeg van René Haké vandaag tegenover nummer laatst PEC Zwolle. Nadat hij afgelopen week verrassend Willem Janssen passeerde keerde de routinier vandaag terug, terwijl bij de ploeg van Art Langeler opnieuw geen basisplaats was voor Kenneth Paal.

Hij zag vanaf de bank hoe zijn ploeg via een benutte strafschop van Anastasios Douvikas al vroeg op achterstand kwam. PEC deed in een onwennige beginfase weinig onder voor de Domstedelingen, al waren de eerste contouren van Utrechtse dominantie reeds zichtbaar. De bezoekers wisten met lange ballen onder de hoge druk van FC Utrecht uit te komen, maar kwamen vaak niet verder dan het middenveld. De thuisploeg voetbalde iets gemakkelijker en kwam uiteindelijk na een goede individuele actie op de rechterflank op voorsprong.

Daarna kreeg het Utrechtse bouwplan steeds meer kleur. Via spelverdeler Bart Ramselaar en behendige vleugelaanvallers trok de ploeg richting het doel van Kostas Lamprou, waarbij er echter slechts een enkele kans gecreëerd werd. In afwezigheid van balbezit werd het opbouwen van PEC Zwolle onmogelijk gemaakt, door zeer hoog druk te zetten. PEC probeerde dit eveneens, maar de Domstedelingen hadden daar slechts weinig moeite mee.

Deze periode duurde echter maar kort, en door een toenemend aantal onnauwkeurigheden bij de thuisploeg werden de Zwollenaren beter. Dit leidde tot een interessant spelbeeld, waarbij (vaak matige) aanvallen van beide ploegen elkaar in snel tempo opvolgden en de Blauwvingers de lichte overhand hadden. Via een pegel van Gervane Kastaneer kwam de ploeg van Art Langeler bijna langszij, maar doordat zijn poging de lat en paal meerdere malen beroerde was 1-0 uiteindelijk de ruststand.

Na rust ging PEC op dezelfde voet verder. De ploeg was veel aan de bal en wist de vrije man op het middenveld op meerdere manieren gemakkelijk te vinden, in tegenstelling tot in de eerste helft. De ploeg van Art Langeler kwam enkele malen dichtbij, maar kon het goede spel niet omzetten in een doelpunt. FC Utrecht werd ondertussen nauwelijks gevaarlijk, en moest hopen op een goede countermogelijkheid. Na bijna een uur werd de eerste uitbraakmogelijkheid door Ramselaar opgezet, en bleken de Domstedelingen zeer effectief. De poging van Mimoun Mahi werd nog voorkomen, maar nadat de oud-Groninger de bal opnieuw voorgaf wist Moussa Sylla de counter wel te verzilveren.

Daarna was PEC het helemaal kwijt en rook FC Utrecht bloed. In een tijdsbestek van slechts zeven minuten verdubbelde de thuisploeg haar voorsprong en besliste het zo de wedstrijd. Het derde doelpunt kwam op naam te staan van Ramselaar, die na een domme overtreding van Rico Strieder de tweede strafschop van de avond binnenschoot. Even later was het Kostas Lamprou die in de fout ging. Hij verwerkte een poging van Mark van der Maarel niet goed, waarna Mahi er als de kippen bij was om de bal binnen te werken.

Alhoewel met deze voorsprong de wedstrijd duidelijk gespeeld was, bleef de dadendrang bij FC Utrecht aanwezig. De ploeg van René Hake werd erg gevaarlijk uit de vele corners die het in de slotfase kreeg, en scoorde zelfs nog een vijfde doelpunt via verdediger Willem Janssen. Invaller Mustafa Saymak tekende kort daarvoor voor de Zwolse eretreffer door vanaf een meter of twintig de bal geweldig binnen te schieten, maar kon daarmee niet voorkomen dat FC Utrecht drie punten bij mocht schrijven, en PEC troosteloos laatste blijft.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Maarten Paes 6; Django Warmerdam 6,5, Willem Janssen 6, Mike van der Hoorn 6, Mark van der Maarel 6; Quinten Timber 6 (55. Joris van Overeem 6), Adam Maher 6,5; Othman Boussaid 5 (55. Mimoun Mahi 6,5), Bart Ramselaar 7 (78. Adrian Dalmau -), Moussa Sylla 6 (78. Mohamed Mallahi -); Anastasios Douvikas 6,5 (72. Sander van de Streek -).

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 5,5; Yuta Nakayama 5,5, Siemen Voet, Bram van Polen 5,5, Mark Pabai 5,5; Rico Strieder 5, Thomas van den Belt 5,5  (60. Mustafa Saymak 5,5); Gervane Kastaneer 5,5 (60. Leandro Fernandes 4,5), Dean Huiberts 5,5 (73. Ryan Koolwijk -), Daishawn Redan 5 (73. Kenneth Paal -); Slobodan Tedic 5.

Man of the match: Bart Ramselaar

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd