AZ heeft met Sugawara prima crisismanager en klimt zes plekken

26 september 2021 – Met medewerking van Go Ahead Eagles heeft AZ voorlopig een crisis afgewend. Door de 5-0 zege stijgt AZ van de zeventiende plek in de Eredivisie naar plaats elf. Jesper Karlsson (2x), Dani de Wit, Zakaria Aboukhlal en Tijani Reijnders waren de doelpuntenmakers, maar drie treffers werden mogelijk gemaakt door Yukinari Sugawara, die zijn sterkste wedstrijd in het AZ-shirt heeft gespeeld. Ook Go Ahead is door de nederlaag inmiddels gepasseerd door de Alkmaarders.

AZ heeft met Sugawara prima crisismanager en klimt zes plekken

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

AZ wisselde deze zomer zijn juwelen in voor een flinke stapel bankbiljetten. Hoewel de Alkmaarse kluis tot de nok toe gevuld zit, besloot de club het verdiende geld van Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners niet met bosjes weer uit te geven. Met een goudmijn als jeugdopleiding en een juweel van een scoutingsapparaat is dat wellicht verstandig, maar het past allerminst bij de ambitie om de komende jaren Ajax en PSV te bedreigen in de titelstrijd.

Het gevolg was dat AZ na vijf wedstrijden voorlaatste in de competitie stond, maar liefst zes plekken onder promovendus Go Ahead Eagles. Voor de ploeg uit Deventer kon deze week sowieso al niet meer stuk, met een zege in de IJsselderby en een meer dan knap optreden tegen PSV, waar het in de laatste minuten nog een nederlaag moest slikken. Tegen AZ hoefde het in ieder geval geen rekening te houden met Timo Letschert.

De verdediger werd door Pascal Jansen in het vorige duel met FC Twente met een 2-0 achterstand al na 23 minuten naar de kant gehaald en nu was hij door Jansen buiten de selectie gelaten. Zijn vervanger was Pantelis Hatzidiakos, wat een pijnlijke constatering was voor Sam Beukema. De 22-jarige verdediger was vorig seizoen dé uitblinker bij Go Ahead Eagles, maar is bij AZ dus vierde keuze. Het publiek liet echter meermaals weten een andere voorkeur te hebben door Beukema massaal toe te zingen.

Hoewel AZ in de eerste helft totaal geen kind had aan de tegenstander, viel het ontzettend lage tempo wel op. Vooral het centrale verdedigersduo had veel tijd nodig om tot oplossingen te komen. Rechtsback Yukinari Sugawara toonde zich wel een toegevoegde waarde achterin. Hij speelde een ijzersterke wedstrijd en was bij beide goals in de eerste helft betrokken. Al na vijf minuten veroverde hij de bal en behield Vangelis Pavlidis het overzicht, waardoor Karlsson raak schoot.

Na een halfuur spelen was het Sugawara zelf die de 2-0 mogelijk maakte. Zijn voorzet werd gepromoveerd tot doelpunt door het hoofd van De Wit. Go Ahead combineerde lang niet onaardig, maar bleek aanvallend volledig machteloos. Waar Kowet vorig seizoen nog wekelijks werd geroemd om de onverslaanbare verdediging, zou Johan Cruijff nu hebben zeggen dat de verdediging zo lek als een mandje is.

In het tweede bedrijf moest Go Ahead het spel maken en op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Als een blinde die zich een weg uit een escaperoom moest banen, probeerde de uitploeg het tevergeefs. Het hoogtepunt voor de meegereisde supporters was de invalbeurt van Beukema twintig minuten voor tijd, die door het hele stadion werd toegezongen. In de laatste tien minuten was Jesper Karlsson nog verantwoordelijk voor de 3-0. Hij gaf een prachtige steekpass met buitenkant voet en zag Warner Hahn zijn teamgenoot Hakon Evjen torpederen. De Zweed maakte vanuit de pingel, die op aandringen van de VAR werd gegeven, zijn tweede goal.

Even later maakte invaller Aboukhlal er 4-0 van, door weer een uitstekende onderschepping van Sugawara en een prachtige steekpass. Tot slot beklonk Reijnders de wedstrijd met een wereldgoal, door de bal van ver in de kruising te hameren. Zo kent AZ een prima voorbereiding op het Europese duel met Jablonec van komende donderdag en kan het in de eigen competitie weer omhoog kijken. Go Ahead sluit de prima week toch af in mineur en moet zich klaarmaken voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk van komende zaterdag.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Peter Vindahl Jensen 6,5; Yukinari Sugawara 9, Pantelis Hatzidiakos 6 (71. Sam Beukema -), Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 5 (46. Aslak Fonn Witry 6); Fredrik Midtsjø 6,5, Dani de Wit 7,5, Tijani Reijnders 7; Albert Gudmundsson 6,5 (66. Hakon Evjen 6), Vangelis Pavlidis 4 (84. Zakaria Aboukhlal -), Jesper Karlsson 7,5.

Go Ahead Eagles: Warner Hahn 5,5; Bas Kuipers 5, Joris Kramer 5,5, Gerrit Nauber 5,5, Mats Deijl 5; Boyd Lucassen 4 (39. Philippe Rommens 5), Giannis-Fivos Botos 5,5 (62. Yacine Bourhane 5,5), Luuk Brouwers 5 (83. Martijn Berden -); Inigo Cordoba 5, Marc Cardona 5 (62. Isac Lidberg 6), Ragnar Oratmangoen 5,5 (62. Ogechika Heil 5).

Man of the match: Yukinari Sugawara
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd