AZ heeft met Sugawara prima crisismanager en klimt zes plekken

26 september 2021, 16:28   Bijgewerkt: 26 september 2021, 18:02

Met medewerking van Go Ahead Eagles heeft AZ voorlopig een crisis afgewend. Door de 5-0 zege stijgt AZ van de zeventiende plek in de Eredivisie naar plaats elf. Jesper Karlsson (2x), Dani de Wit, Zakaria Aboukhlal en Tijani Reijnders waren de doelpuntenmakers, maar drie treffers werden mogelijk gemaakt door Yukinari Sugawara, die zijn sterkste wedstrijd in het AZ-shirt heeft gespeeld. Ook Go Ahead is door de nederlaag inmiddels gepasseerd door de Alkmaarders.

AZ wisselde deze zomer zijn juwelen in voor een flinke stapel bankbiljetten. Hoewel de Alkmaarse kluis tot de nok toe gevuld zit, besloot de club het verdiende geld van Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners niet met bosjes weer uit te geven. Met een goudmijn als jeugdopleiding en een juweel van een scoutingsapparaat is dat wellicht verstandig, maar het past allerminst bij de ambitie om de komende jaren Ajax en PSV te bedreigen in de titelstrijd.

De verdediger werd door Pascal Jansen in het vorige duel met FC Twente met een 2-0 achterstand al na 23 minuten naar de kant gehaald en nu was hij door Jansen buiten de selectie gelaten. Zijn vervanger was Pantelis Hatzidiakos, wat een pijnlijke constatering was voor Sam Beukema. De 22-jarige verdediger was vorig seizoen dé uitblinker bij Go Ahead Eagles, maar is bij AZ dus vierde keuze. Het publiek liet echter meermaals weten een andere voorkeur te hebben door Beukema massaal toe te zingen.

Na een halfuur spelen was het Sugawara zelf die de 2-0 mogelijk maakte. Zijn voorzet werd gepromoveerd tot doelpunt door het hoofd van De Wit. Go Ahead combineerde lang niet onaardig, maar bleek aanvallend volledig machteloos. Waar Kowet vorig seizoen nog wekelijks werd geroemd om de onverslaanbare verdediging, zou Johan Cruijff nu hebben zeggen dat de verdediging zo lek als een mandje is.

Even later maakte invaller Aboukhlal er 4-0 van, door weer een uitstekende onderschepping van Sugawara en een prachtige steekpass. Tot slot beklonk Reijnders de wedstrijd met een wereldgoal, door de bal van ver in de kruising te hameren. Zo kent AZ een prima voorbereiding op het Europese duel met Jablonec van komende donderdag en kan het in de eigen competitie weer omhoog kijken. Go Ahead sluit de prima week toch af in mineur en moet zich klaarmaken voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk van komende zaterdag.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Peter Vindahl Jensen 6,5; Yukinari Sugawara 9, Pantelis Hatzidiakos 6 (71. Sam Beukema -), Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 5 (46. Aslak Fonn Witry 6); Fredrik Midtsjø 6,5, Dani de Wit 7,5, Tijani Reijnders 7; Albert Gudmundsson 6,5 (66. Hakon Evjen 6), Vangelis Pavlidis 4 (84. Zakaria Aboukhlal -), Jesper Karlsson 7,5.

Go Ahead Eagles: Warner Hahn 5,5; Bas Kuipers 5, Joris Kramer 5,5, Gerrit Nauber 5,5, Mats Deijl 5; Boyd Lucassen 4 (39. Philippe Rommens 5), Giannis-Fivos Botos 5,5 (62. Yacine Bourhane 5,5), Luuk Brouwers 5 (83. Martijn Berden -); Inigo Cordoba 5, Marc Cardona 5 (62. Isac Lidberg 6), Ragnar Oratmangoen 5,5 (62. Ogechika Heil 5).

Man of the match: Yukinari Sugawara

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen