Delano Burgzorg snoert fluitend publiek de mond

26 september 2021 – Heracles Almelo heeft afstand genomen van de onderste regionen. In een onderling duel met RKC Waalwijk was het met 1-0 te sterk door een doelpunt van Delano Burgzorg. Nadat het publiek de spelers bij het rustsignaal had uitgefloten, gaf hij middels een gebaar bij zijn doelpunt een reactie. Frank Wormuth coachte zijn honderdste duel in de Eredivisie en ruilt door de zege de voorlaatste plaats in voor de elfde plek.

Delano Burgzorg snoert fluitend publiek de mond

Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen. Toch leken de verkeerslichten rondom het Erve Asito voorafgaand aan de wedstrijd allemaal op rood te staan. Er werd weliswaar knap gewonnen van AZ vorige week, maar van mindere goden in deze competitie wist het niet te winnen. Cambuur, NEC en Sparta leverden geen driepunters op, dus stond Heracles onder de streep. Zo was een overwinning op RKC, dat eveneens alleen van AZ won, zeer welkom.

RKC moest deze zomer afscheid nemen van succestrainer Fred Grim. Onder Grim promoveerde RKC naar de Eredivisie en handhaafde het zich tweemaal. Inmiddels zag ook hij dat het gras groener is bij de buren, waardoor hij inmiddels buurman Willem II naar de tweede plek in de Eredivisie heeft geleid. De nieuwe coach Joseph Oosting laat zijn ploeg ook niet onverdienstelijk voetballen, maar vooral achterin is het nog zoekende. De laatste vijf wedstrijden kreeg het steeds minimaal twee tegengoals, waar de aanval niet tegen opgewassen bleek.   

Dat patroon was in de eerste helft overigens helemaal niet zichtbaar. Beide ploegen toonden werklust, lieten bij vlagen aardig voetbal zien, maar hadden nauwelijks drang naar voren. Daardoor ontwikkelde zich een zeer slaapverwekkende eerste helft, waarbij het puntje van de stoel onbenut gelaten kon worden door het aanwezige publiek. Aardige opzetten werden afgewisseld met onbegrijpelijke misverstanden en in de rust zochten de spelers onder begeleiding van een striemend fluitconcert de kleedkamers op.

De enige manier waarop Heracles enigszins dreigend werd, was door individuele acties van Delano Burgzorg, maar Etienne Vaessen leerde hem tweemaal dat hij de bal toch echt korter bij zich moet houden in de dribbel. Andersom had Burgzorg ook Vaessen wat te leren, want na rust verraste hij de doelman met een snoeiharde uithaal in de korte hoek. Vaessen zag er beroerd uit en tikte de bal via de onderkant van de lat binnen.

Zo gaf hij op het veld exact de goede reactie op het fluitende publiek, maar dat was voor hem nog niet genoeg. Hij zocht de dichtstbijzijnde camera op om een ritsend gebaar voor zijn mond te maken, waarmee hij het publiek ook nog letterlijk de mond snoerde. Rai Vloet kreeg ruim tien minuten voor tijd de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar hij bewaarde niet het overzicht en stuitte op Vaessen. Doordat de laatste wissel Mohamed Amissi met een schouderblessure uitviel, moest Heracles het einde met tien man zien te volbrengen, wat uiteindelijk lukte.

Door de overwinning kan Heracles in ieder geval voor even afstand doen van de degradatiezone en weer rustig omhoog kijken naar de play-offsplekken. Waar de stoplichten in Almelo weer op groen zijn gesprongen, is RKC juist onder de streep terechtgekomen en komt de rode lantaarn iets dichter in de buurt. Volgende week tegen Go Ahead Eagles wordt een heel belangrijk duel voor Oosting en zijn mannen.

Opstellingen en beoordelingen*:

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6,5; Noah Fadiga 7, Marco Rente 6, Mats Knoester 6 (71. Mateo Les -), Giacomo Quagliata 7; Lucas Schoofs 6 (57. Orestis Kiomourtzoglou 6), Rai Vloet 5, Luca de la Torre 6; Delano Burgzorg 7 (81. Mohamed Amissi -), Kaj Sierhuis 5 (57. Sinan Bakis 5), Bilal Basacikoglu 5 (57. Ismail Azzaoui 7).

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 5; Thierry Lutonda 5,5 (71. Dario van den Buijs -), Ahmed Touba 6, Melle Meulensteen 6, Juriën Gaari 5; Vurnon Anita 5 (81. Yassin Oukili -), Iliass Bel Hassani 4,5 (71. Finn Stokkers -), Ayman Azhill 5 (71. Achraf El Bouchataoui -); Saïd Bakari 5,5, Michiel Kramer 5 (53. Lennerd Daneels 6), Jens Odgaard 5,5.

Man of the match: Delano Burgzorg
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd