Arsenal pijnigt Tottenham Hotspur in eenzijdige derby

26 september 2021 – Arsenal heeft in eigen huis probleemloos afgerekend met buurtgenoot én grote rivaal Tottenham Hotspur. In de Noord-Londense derby trok de ploeg van coach Mikel Arteta met 3-1 aan het langste eind.

Arsenal pijnigt Tottenham Hotspur in eenzijdige derby

De thuisploeg verscheen vurig aan de aftrap. Al binnen twaalf minuten was het raak: Bukayo Saka vond na een fraaie dribbel de uit de dekking weggelopen Emile Smith-Rowe in het strafschopgebied, die de bal kalmpjes voorbij Tottenham-doelman Hugo Lloris schoof. Arsenal, dat al vanaf de eerste minuut het initiatief had, besloot met een voorsprong op zak niet achterover te gaan leunen. En dat resulteerde kort voor het half uur in de tweede treffer. Een doelpunt dat veel weg had van de eerste Arsenal-goal. Ditmaal was het de maker van de 1-0, Smith-Rowe, die een fraaie soloactie inzette. Na een enorme sprint, vond hij Pierre-Emerick Aubameyang voor het doel, die Lloris geen kans gaf met een bekeken inzet. 

Tottenham was amper bijgekomen van de tweede tik van de middag, of de wedstrijd werd door Arsenal al in het slot gegooid. Saka - die de Tottenham-verdedigers in het eerste bedrijf probleemloos van zich afschudde - was nu zelf het goudhaantje. Na een fraaie Arsenal-aanval klopte hij de uitgekomen Lloris met een subtiele schuiver: 3-0. Tekenend voor de helft van de bezoekers: na de derde treffer van de thuisploeg was Tottenham de bal kort na de aftrap alweer kwijt. Het mocht niet mopperen dat de marge bij de thee 'slechts' drie in het voordeel van Arsenal was.

In de tweede helft nam Arsenal wat gas terug en kwam Tottenham iets beter aan voetballen toe, zonder daarmee echt gevaarlijk te worden. Harry Kane claimde een strafschop nadat Arsenal-verdediger Ben White te laat was en hem op de voet raakte, maar zag het appél worden weggewuifd door de arbitrage. Kort daarna dook Kane vrij op voor doelman Aaron Ramsdale, maar schoof hij de bal in volle snelheid centimeters naast het doel.

De eretreffer voor Tottenham Hotspur viel uiteindelijk alsnog: van dichtbij werkte Heung-Min Son een afgemeten voorzet binnen. Het handje van Ramsdale kon niet voorkomen dat de bal binnen viel. Later kwam de keeper wél als winnaar uit de strijd, toen hij met een inzet van Lucas Moura met een uiterste krachtsinspanning tegen de lat kon drukken. Een minimale nederlaag zou de krachtsverhoudingen niet goed hebben weerspiegeld.

Door de overtuigende zege kruipt Arsenal op de ranglijst in de Premier League op doelsaldo over Tottenham Hotspur heen. Voor de ploeg van coach Nuno Espirito Santo betekende het verlies tegen de buurtgenoot alweer de derde competitienederlaag op rij. Eerder verloor Tottenham al van Crystal Palace en Chelsea (beiden 3-0).

Premier League

gerelateerd