Feyenoord slaat met zege op Slavia Praag belangrijke slag

30 september 2021, 23:00   Bijgewerkt: 1 oktober 2021, 00:10

In een wedstrijd met twee gezichten heeft Feyenoord Slavia Praag van zich afgeschud. Het elftal van Arne Slot speelde in het tweede groepsduel van Conference League een formidabele eerste helft, maar na rust zakte Feyenoord ver terug en maakte Slavia er weer een wedstrijd van. De treffers van Orkun Kökcü en Bryan Linssen bleken uiteindelijk wel voldoende voor de zege: 2-1.

In de voorbeschouwingen werd Feyenoord nog gewaarschuwd voor de Tsjechen. Afgelopen seizoen pakte Slavia ongeslagen de landstitel en ook dit seizoen leed de ploeg in de eigen competitie nog geen nederlaag. Maar in De Kuip kreeg Slavia in de eerste helft geen poot aan de grond. Dat was de verdienste van een uitstekend spelend Feyenoord. Vanaf het beginsignaal legden de Rotterdammers hun tegenstanders op de pijnbank. Feyenoord zette telkens druk en hield het met het frisse en verzorgde aanvalsspel telkens het mes op de keel van Slavia.

Het leverde Feyenoord al binnen 25 minuten een 2-0 voorsprong op. In de veertiende minuut drukte Kökcü doeltreffend af. Randje zestien schoof de middenvelder de bal laag in de verre hoek. Tien minuten later stonden de Feyenoord-fans opnieuw op de banken. Bij de tweede paal kwam Linssen hoger dan zijn tegenstander en kopte hij de 2-0 tegen de touwen. Zijn dank ging daarbij uit naar Tyrell Malacia, die het doelpunt voorbereidde met een hoge voorzet. In het tweede deel van de eerste helft bleef Feyenoord Slavia het voetbal onmogelijk maken, maar vergat het wel - ondanks goede mogelijkheden - een derde treffer te maken.

Die derde treffer was Feyenoord goed van pas gekomen in de tweede helft, want de Rotterdammers ondervonden na de rust de gevolgen van het energie slurpende spel. Feyenoord moest een paar tandjes terugschakelen en kreeg de druk er niet meer op. De bezoekers roken bloed en kwamen ook tot een aansluitingstreffer. Tomas Holes kopte raak uit een vrije trap. Een kwartier voor het einde had Jan Kuchta de gelijkmaker voor het intikken, maar de invaller raakte de bal verkeerd en schoot via het been van Malacia naast.

Slot probeerde met Cyriel Dessers en Fredrik Aursnes zijn ploeg van nieuw elan te voorzien. Ondanks hun komst werd het vooral overleven en uitkijken voor Feyenoord.  De gastheren kwamen geen moment meer gevaarlijk in de Tsjechische zestien en wisten de bal niet meer in de ploeg te houden Gelukkig voor Feyenoord wist Slavia geen écht slotoffensief te bewerkstelligen en bleven de drie punten in De Kuip, waardoor het koploper is in de groep.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 7;  Marcus Pedersen 6.5, Gernot Trauner 7, Marcos Senesi 7, Tyrell Malacia 6.5; Jens Toornstra 6.5, Guus Til 6.5, Orkun Kökcü 7 (64. Fredrik Aursnes 6); Alireza Jahanbakhsh 5.5 (78. Lutsharel Geertruida -), Bryan Linssen 7, Luis Sinisterra 6.5 (64. Cyriel Dessers 6)

Man of the match: Orkun Kökcü

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.