Vitesse krijgt te weinig met verlies tegen Rennes' tiental

30 september 2021, 23:02   Bijgewerkt: 1 oktober 2021, 00:06

Vitesse was er dichtbij, maar heeft met een 1-2 nederlaag tegen Stade Rennes geen punten overgehouden aan het eerste thuisduel in de Conference League. De ploeg van Thomas Letsch kwam donderdagavond via een snelle counter in de eerste helft op voorsprong, maar hield deze in de tweede helft niet vast. Kort na de 1-2 kreeg Rennes nog een rode kaart, maar ondanks verwoede pogingen kwam Vitesse niet meer langszij.

Na het gelijkspel tegen Fortuna Sittard in de Eredivisie kende Vitesse enkele roerige dagen. Oussama Tannane liet na die wedstrijd met zijn houding en reactie merken zeer discontent zijn plek op de bank. Daarop besloot coach Letsch hem uit de wedstrijdselectie te zetten, waardoor hij voor de Europa Conference League-wedstrijd tegen het talentvolle Stade Rennais ontbrak. Daarentegen was er een basisplaats voor Yann Gboho, die tegen zijn eigenlijke werkgever gebrand was om zijn kwaliteiten te tonen.

Op enkele technische hoogstandjes na lukte dit echter niet in de beginfase van de wedstrijd. De Fransman kon maar weinig met de lange ballen die naar voren gevuurd werden en was onzorgvuldig in de passing. Vitesse durfde niet echt op te bouwen en liet Stade Rennes met snel en goed combinatiespel het doel van Markus Schubert naderen. Het was echter zijn collega Alfred Gomis die als eerste reddend op moest treden. Nadat Vitesse meer durf en werklust in het spel legde en Loïs Openda de bal reeds rakelings naast had gekopt, was het Matus Bero die de Senegalese keeper voor het eerst testte.

Stade Rennes kwam na rust echter al snel langszij. De thuisploeg was zeer onnauwkeurig in de beginfase van de tweede helft en nadat Riechedly Bazoer de bal niet goed controleerde, was een strafschop uiteindelijk het gevolg. Deze buitenkans werd door Guirassy gemakkelijk benut, waarna de Fransen op zoek gingen naar een tweede treffer. De counterkansen voor Vitesse droogden op, terwijl ze door Rennes op eigen helft ver terug werden gedwongen. De ingebrachte Kamaldeen Sulemana, die in de zomer nog een transfertarget was voor Ajax, was de gevaarlijkste man aan Franse zijde. De Ghanees raakte eerst nog de paal, maar was na mistasten van Eli Dasa even later wel doeltreffend.

Daarmee leek het voor Vitesse een onmogelijke klus om in eigen huis nog een resultaat te behalen. Toen Loïc Badé met zijn tweede gele kaart moest inrukken, draaide de wedstrijd echter alsnog. Op dat moment was het Stade Rennais dat zich in haar stellingen terugtrok en Vitesse dat met veel voorzetten het strafschopgebied van nummer 13 van de Ligue 1 bestookte. Door veel oponthoud in de slotfase kwam de thuisploeg echter steeds minder aan voetballen toe, waardoor een gelijkmaker er uiteindelijk niet meer in zat. Daar hadden de Arnhemmers echter wel recht op, waardoor ze flink zullen balen.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Markus Schubert 5; Maximilian Wittek 6, Jacob Rasmussen 6, Danilho Doekhi 6, Eli Dasa 5,5; Sondre Tronstad 6, Riechedly Bazoer 6,5 (59. Thomas Hajek 5), Matus Bero; 5,5 Yann Gboho 5 (71. Million Manhoef -), Nikolai Baden Frederiksen 5,5 (71. Oussama Darfalou -), Loïs Openda 6,5.

Man of the match: Kamaldeen Sulemana

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.