Slapende Dammers en arbitrage kosten Groningen de zege

1 oktober 2021, 21:56   Bijgewerkt: 1 oktober 2021, 22:04

Wessel Dammers is vrijdagavond de grote schlemiel geworden bij FC Groningen tegen FC Twente. Lang stond de thuisploeg op 1-0 voorsprong, maar na een slaapmoment van de verdediger maakte Manfred Ugalde de 1-1. Eerder was Michael de Leeuw al een zuiver doelpunt ontnomen door de arbitrage, waardoor Groningen nog altijd geen afstand kan nemen van de degradatiezone.

FC Groningen en FC Twente, twee ploegen die zichzelf graag zien als Chevrolet. Te weinig klasse voor een Maserati, maar wel een bolide met enig aanzien. Ze hopen dit seizoen dan ook te strijden om Europees voetbal, maar de clubs gaven in de seizoensopening op totaal andere wijze invulling aan hun ambities. Twente hijgde na enkele goede weken Feyenoord en PSV in de nek, terwijl FC Groningen zich bevond tussen de Fiat Panda's van de Eredivisie.

Totaal tegen de verwachting in was de eerste helft volledig voor FC Groningen. Nadat de ploeg een week eerder tegen Ajax nog werd vergeleken met Getafe, had het nu een hele andere pet op. De ploeg van Danny Buijs was nog altijd fel in de duels, maar durfde nu ver vooruit druk te zetten. Na een openingsfase met meerdere gevaarlijke momenten was het na acht minuten raak en uiteraard was Ngonge weer de gevierde man.

Na een prachtige actie van de uitblinkende Tomas Suslov kwam de bal voor de voeten van Ngonge, die de bal vervolgens niet preciezer in de kruising had kunnen schieten. Daarmee is de Belg met vier goals goed voor meer dan de helft van de hele doelpuntenproductie van Groningen. Later leek Michael de Leeuw zijn eerste van het seizoen te maken, maar om onverklaarbare redenen werd het doelpunt afgekeurd door Martin van de Kerkhof.

Net voor rust kwam Ngonge ook nog in een negatieve hoofdrol het toneel op. In duel met Michal Sadilek stootte hij zijn ellenboog tot bloedens aan toe in het gelaat van zijn tegenstander. Hij ontsnapte aan een kaart en ook na rust kreeg de aanvaller enkele haatdragende blikken naar zich toegeworpen, toen door zijn toedoen wederom een treffer van De Leeuw werd afgekeurd. De VAR zag een handsbal van Ngonge, waardoor De Leeuw nog altijd wacht op zijn eerste treffer.

In de loop van de tweede helft viel Groningen weer terug in het oude patroon en moest het welbekende vechtvoetbal de ploeg erdoorheen sleuren. Dat hield het tot een kwartier voor tijd vol, maar Dammers leek zijn taakomschrijving niet helemaal goed doorgelezen te hebben. De verdediger stond enorm te slapen, wilde de bal afschermen voor de keeper, maar zag Ugalde ertussen komen en de 1-1 maken.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 7,5; Damil Dankerlui 6, Wessel Dammers 3,5, Neraysho Kasanwirjo 5; Bart van Hintum 5,5, Tomas Suslov 8, Cyril Ngonge 7 (79. Daniël van Kaam -), Mohamed El Hankouri 5,5; Paulos Abraham 6,5 (60. Yahya Kalley 6), Jørgen Strand Larsen 5,5 (79. Romano Postema -), Michael de Leeuw 6,5 (94. Alex Mortensen -).

FC Twente: Lars Unnerstall 7; Michal Sadilek 6,5, Robin Pröpper 7,5, Mees Hilgers 6,5, Luca Everink 6 (87. Dario Dumic -); Michel Vlap 5 (Denilho Cleonise 6), Ramiz Zerrouki 6,5 (87. Jayden Oosterwolde -), Wout Brama 6; Dimitros Limnios 5 (69. Manfred Ugalde 6), Ricky van Wolfswinkel 5, Daan Rots 5 (55. Virgil Misidjan 6,5).

Man of the match: Tomas Suslov

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen