PSV profiteert erg moeizaam van nederlagen Ajax en Feyenoord

3 oktober 2021 – PSV heeft zondagavond met een zeer moeizame overwinning optimaal geprofiteerd van de nederlagen van Ajax en Feyenoord (2-1). Tegen een zeer defensief en goed georganiseerd spelend Sparta zette Ibrahim Sangaré zijn ploeg tien minuten voor tijd op voorsprong, waarna Ryan Thomas en Lennart Thy zorgden voor de overige goals: 2-1. PSV kwam moeilijk door de door Henk Fraser opgestelde dubbeldekker heen, maar is door de late goal wel dé winnaar van dit krankzinnige Eredivisie-weekend.

PSV profiteert erg moeizaam van nederlagen Ajax en Feyenoord

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Na de nederlagen van Ajax en Feyenoord eerder op deze regenachtige zondag zou er bij de ploeg van Roger Schmidt genoeg motivatie moeten zijn geweest op een goed resultaat te behalen. PSV keerde ook nog eens met veel vertrouwen terug uit Oostenrijk na een overwinning op Sturm Graz in de Europa League (1-4), terwijl het zelfvertrouwen in eigen kunnen bij Sparta helemaal weg was. Na de beschamende nederlaag van vorig weekeinde in eigen huis tegen Cambuur (0-4) namen de kopzorgen bij de beleidsbepalers van de Rotterdammers toe. De uitwedstrijd tegen PSV, dat zich na een paar lastige weken uitstekend heeft hersteld, bleek dan ook niet het juiste moment om de ommekeer in gang te zetten.

Sparta begon vol goede moed aan het duel, waarin al gelijk duidelijk werd dat Henk Fraser het achterin zeer compact ging houden. In een soort 5-4-1 formatie, waarin Adil Auassar als extra centrale verdediger fungeerde, hoopte de assistent-bondscoach het PSV zo lang mogelijk moeilijk te maken. Na tien minuten spelen mocht hij echter vooral zijn doelman bedanken dat het nog 0-0 stond: Maduka Okoye keerde tweemaal magistraal op pogingen van Sangaré.

PSV had echter veel moeite om door de dubbeldekker, die Fraser voor de neus van Okoye had opgesteld, heen te spelen. Dat lag aan de thuisploeg zelf, want het baltempo lag bij vlagen veel te laag en PSV speelde veel te veel door de as van het veld. Veel spelers in het rood-wit hadden daarnaast te veel balcontacten nodig, terwijl de bal gewoon in een keer verplaatst kon worden naar de zijkanten.  Daardoor hield de ploeg van Schmidt Sparta zelf in de wedstrijd.

Ondanks dat PSV in de eerste helft ongeveer 75% (!) balbezit had, lukte het de equipe van Schmidt niet om tot hele grote kansen te komen. Bij vlagen combineerden de Eindhovenaren frivool, maar stopte het rondom het strafschopgebied van Sparta. De bezoekers kregen de bal met de eerste beste mogelijkheid wel in het netje, maar Vito van Crooij maakte hands voordat hij de bal binnenschoot. Daardoor zochten beide ploegen met de brilstand op het scorebord de kleedkamer op.

Tien minuten nadat scheidsrechter van der Eijk voor de start van het tweede bedrijf had gefloten, was Okoye opnieuw zéér belangrijk voor Sparta. De Nigeriaans international reageerde uitstekend op een poging van Ritsu Doan, waardoor Sparta in leven bleef. Sparta kreeg echter in de omschakeling ook wat kansen, maar daar leken Bryan Smeets en Sven Mijnans daar net zo van te schrikken als de supporters in het Philips Stadion. De Spartanen schoten veel te wild over de goal van Joël Drommel heen.

Dat waren spaarzame momenten van de bezoekers, want PSV bleef maar aanzetten. Echter ging hetzelfde mis als in het eerste bedrijf. Er werd veel te veel gecombineerd op het midden van het veld, waar het veel te druk voor was. Toch bleef PSV dicht bij de 1-0 komen. Zo raakte Eran Zahavi van dichtbij de paal en was het weer Okoye die een kopbal van Zahavi om miraculeuze wijze wist te keren.

Toch werd het kiertje in de openstaande ramen van de Spartaanse dubbeldekker acht minuten voor tijd gevonden. Sangaré schoot PSV op schitterende wijze op voorsprong: 1-0. Vervolgens moest Sparta verder naar voren, waarna ook de 2-0 viel. Ryan Thomas tikte van dichtbij binnen. In de laatste minuut ging André Ramlho nog de fout in, waardoor Lennart Thy er 2-1 van kon maken. Dat was ook de einduitslag, waardoor PSV ondanks deze moeizame zege dé winnaar van dit weekend is.

Opstellingen en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 6; Phillipp Mwene 5,5, André Ramalho 5, Olivier Boscagli 6, Philipp Max 5; Ibrahim Sangaré 9, Marco van Ginkel 4 (60. Ryan Thomas 5), Mario Götze 5; Ritsu Doan 4 (60. Carlos Vinícius 5), Eran Zahavi 5 (86. Yorbe Vertessen -), Cody Gakpo 5,5

Sparta: Maduka Okoye 8; Dirk Abels 5, Bart Vriends 6, Michael Heylen 5, Laurent Jans 6(Giannis Masouras -); Mohammed Osman 5 87. Mario Engels -), Adil Auassar 6,5, Bryan Smeets 5; Vito van Crooij 5 (61. Kenzo Goudmijn 5,5, Sven Mijnans 5,5, Emanuel Emegha (74. Lennart Thy -) 5

Man of the match: Ibrahim Sangaré
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

PSV

gerelateerd