Een wisselfout van Vitesse-coach Letsch tegen Feyenoord?

3 oktober 2021, 23:43

Vitesse won zondagmiddag uiterst knap van Feyenoord (2-1), maar na de wedstrijd werd er wel gesproken over het feit dat trainer Thomas Letsch mogelijk op een moment te veel heeft gewisseld. Het inbrengen van Alois Oroz was weliswaar pas de vierde wissel, maar wel op het vierde wisselmoment en dat terwijl er in de Eredivisie slechts drie zijn toegestaan. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf echter groen licht voor de wissel.

In de uiteindelijk vijftien minuten blessuretijd wisselde Letsch viermaal, waarbij het inbrengen van Oroz uiteindelijk mocht omdat er twee eerdere wissels – voor en na de blessure van Maximilian Wittek – als één moment werd gerekend. "We hadden op twee óf drie momenten gewisseld. Dat was ons niet duidelijk en daarom hebben we de arbitrage meerdere keren gevraagd naar de situatie", blikt Letsch terug.

Arbiter Gözübüyük gaf aan dat de wissel van Wittek tegelijk was gevallen met de wissel die voor zijn blessurebehandeling plaatsvond. Daarom stond de teller van wisselmomenten voor het inbrengen van Oroz op twee en is Vitesse bij de drie wisselmomenten gebleven. "Als dat niet zo is, dan was het behoorlijk stom van ons om nog te wisselen. Maar daardoor hebben we het nagevraagd en hebben we gewacht met de wissel, tot we groen licht kregen."

Lees ookVan Hanegem stelt vragen bij tactische keuzes Feyenoord

Hoewel je vijf wissels mag doorvoeren in de Eredivisie, mag dat in Nederland op slechts drie momenten, waarbij de rust niet meetelt. Dat om veel tijdrekken te voorkomen, iets waar Vitesse zondag overigens wel van werd beticht. Letsch snapte dan ook dat er tien en uiteindelijk vijftien minuten extra tijd bijgetrokken werd. "Met alle blessures was dat logisch", vond de Duitse coach, die genoot van de zege.

"Dit is waarom de mensen naar het stadion komen en van voetbal houden. Het begin was op hoog niveau van onze kant, daarna werd de kwaliteit van Feyenoord zichtbaar en kwam er een open wedstrijd. Het was een zware strijd, die we gelukkig wonnen. Maar donderdag verloren we ongelukkig, dus deze nemen we voor lief", zei Letsch, die erkende dat de lange bal spelen de tactiek was tegen Feyenoord. "We kregen veel druk en dus kozen we voor de makkelijke oplossing. Met Openda hadden we veel snelheid voorin."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen