Cijfers Blind, De Jong en Tagliafico bevestigen zorgen FIFPro

5 oktober 2021, 19:09   Bijgewerkt: 5 oktober 2021, 19:25

Voetballers krijgen steeds minder rust door het overvolle speelschema. Daardoor is de werkdruk op spelers enorm toegenomen, zo blijkt uit een rapport van de internationale spelersvakbond FIFPro. Onder anderen Matthijs de Ligt, Daley Blind en Matthijs de Ligt hadden het zwaar te verduren afgelopen seizoen.

Bij het onderzoek werd gekeken hoevaak spelers minstens 45 minuten speelden in twee opeenvolgende wedstrijden, waar minder dan vijf rustdagen tussen zaten. Voetballers zouden onder die omstandigheden sneller spierblessures oplopen en niet genoeg tijd hebben om helemaal te herstellen tussen de duels in. Kortom: spelers worden te veel belast en elk seizoen lijkt het aantal rustmomenten minder te worden.

In 2018/19 bevonden de spelers zich in 46,9 procent van hun speelminuten in de critical zone en in 2020/21 was dat aandeel toegenomen tot 52,7 procent. Blind speelde in de afgelopen drie seizoen gemiddeld maar liefst 73,9 procent van al zijn minuten in deze zone, waarin de kans op blessures dus een stuk hoger ligt. Manchester City-verdediger Rúben Dias (73,3 procent), De Jong (67,2 procent), Internazionale-doelman Samir Handanovic (66,8 procent) en De Ligt (66,7 procent) maken de topvijf compleet.

Overigens is de werkdruk niet alleen af te leiden uit de critical zone, stelt het rapport. Ook de reistijden zorgen voor grote problemen voor de gezonheid van spelers. Vooral voetballers uit Zuid-Amerika moeten ver reizen, waarbij Ajacied Nicolas Tagliafico als voorbeeld wordt gebruikt. Hij speelde volgens het rapport in de afgelopen drie seizoenen ongeveer evenveel als Blind. 'Omdat Tagliafico vaak heeft moeten reizen naar Zuid-Amerika om voor zijn nationale elftal te spelen, is zijn werkdruk qua reizen drie keer zo groot als die van Blind', aldus het rapport.

Er moet volgens de FIFPro dus iets veranderen. Zo pleit de spelersvakbond ervoor om spelers minstens een zomerstop te geven van 28 dagen en een winterstop van 14. Daarnaast wordt in het rapport gesproken over een verplichte rust die spelers moeten krijgen als ze een bepaald aantal wedstrijden in de critical zone hebben gespeeld.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen