Wijffels deelt hersenspinsel: vliegende keep tegen Gibraltar

7 oktober 2021, 16:50   Bijgewerkt: 7 oktober 2021, 16:58

Maarten Wijffels zou het niet gek vinden als Louis van Gaal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar zijn doelman vervangt door een extra veldspeler. In zijn column in het Algemeen Dagblad deelt de journalist zijn hersenspinsel en legt hij de voordelen van spelen met een vliegende keep uit.

Oranje speelt vrijdagavond tegen Letland en treedt drie dagen later aan tegen Gibraltar, een heuse voetbaldwerg. 'Dat wordt zo'n wedstrijd waarvan iedereen nu al weet dat Nederland meer dan 80 procent van de tijd de bal zal hebben. En waarin Oranje op jacht gaat naar een score in de lijn van de 0-7 van afgelopen maart', schrijft Wijffels.

Het is eigenlijk niet vraag of, maar met hoeveel Oranje gaat winnen van Gibraltar. 'Wat nou als Louis van Gaal op zo'n avond tegen één van zijn centrale verdedigers zegt: jij bent vandaag óók onze vliegende keep. Want dat geeft ruimte voor het opstellen van een extra spits in plaats van onze eigenlijke doelman', denkt Wijffels out of the box.

De journalist haalt aan dat Johan Cruijff in zijn tijd bij Ajax en FC Barcelona ook al zoiets zei. Het spelen met elf veldspelers moest volgens hem niet als provocatie worden gezien. 'Een voetbalcoach hoeft er niet eens meteen vanaf de aftrap mee te komen. Het zou ook kunnen na 35 minuten, als het 3-0 staat. Of vanaf minuut 70, als er juist nog extra goals nodig zijn in een stormloop', gaat Wijffels verder.

De columnist legt uit waarom het juist in de WK-kwalificatie interessant is om te overwegen zonder echte doelman te spelen. 'Daarin speelt het doelsaldo een veel bepalender rol dan bij een EK-kwalificatie. Doelsaldo is de eerste scherprechter als Oranje straks in puntenaantal gelijk eindigt met een ander land, pak 'm beet Noorwegen of Turkije. In een EK-kwalificatie beslist in zo'n geval eerst het onderlinge resultaat.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen