Van Gaal: "Promes is de enige die daar zou kunnen spelen"

7 oktober 2021 – Louis van Gaal speurt naar eigen zeggen 'de hele wereld' af voor een rechterspits. Op die positie heeft de bondscoach weinig smaken. Eigenlijk is Steven Berghuis de enige die hij daar kan opstellen.

Van Gaal: "Promes is de enige die daar zou kunnen spelen"

"Op dit moment heb ik maar één rechterspits", doelt Van Gaal op de afsluitende persconferentie richting het duel met Letland op Berghuis. "Ik speur de hele wereld af voor een rechterspits. Linkerspitsen hebben we heel veel. Dan kun je je afvragen of het een echte linkerspits is of niet. Cody Gakpo, bijvoorbeeld. Of Noa Lang. Is dat een echte linkerspits als hij rechtsbenig is en minder kan met zijn linkerbeen? Het is maar hoe je een linkerspits ziet."

Meerdere spelers kunnen als rechtsbuiten op de voeten, maar echt dubbelbezet is de positie niet. "Quincy Promes is in mijn ogen de enige die daar op dit moment zou kunnen spelen", aldus de bondscoach, die onlangs nog aangaf de aanvaller van Spartak Moskou niet te zullen oproepen. Dat heeft allemaal te maken met de strafzaak waarin Promes verwikkeld is.

Berghuis wordt waarschijnlijk niet de vervanger van de geschorste Georginio Wijnaldum tegen Letland. Van Gaal wil de speler die bij Ajax indruk maakte als nummer tien gebruiken als rechtsbuiten. "Ik heb heel veel 'tienen', maar geen rechterspits", zegt hij bij de NOS. "Daarom gaat mijn voorkeur wat betreft Berghuis ook uit naar rechterspits."

Oranje

gerelateerd