Invalbeurt tegen Gibraltar heeft grote gevolgen voor Danjuma

11 oktober 2021 – De invalbeurt van Arnaut Danjuma (24) maandagavond met het Nederlands elftal tegen Gibraltar is een interland met grote gevolgen. De vervanger van Cody Gakpo bij Oranje speelt zijn derde wedstrijd  voor Oranje en dat betekent dat hij definitief niet meer kan switchten. In de huidige regels zou hij nu nog wél voor Nigeria kunnen kiezen.

Invalbeurt tegen Gibraltar heeft grote gevolgen voor Danjuma

Danjuma zou bij het uitblijven van een oproep voor Oranje twijfelen om de overstap te maken naar de nationale ploeg van Nigeria. Door de versoepelde FIFA-regels is het mogelijk om te switchen, als je voor je 21ste maximaal drie interlands hebt gespeeld voor een bepaald land. Dat mag overigens niet op een eindtoernooi zijn en ook moet er minimaal twee jaar tussen de laatste interland voor het ene land en het debuut bij het andere land zitten. 

Omdat Danjuma voor het telefoontje van Van Gaal meer dan duizend dagen niet opgeroepen werd voor het Nederlands elftal, had hij kunnen switchen naar de nationale ploeg van Nigeria. Volgens De Telegraaf is het nu zeker: hij mag niet meer switchen voor het landenteam dat hij wil gaan dienen. Zijn eerdere interlands waren tegen Duitsland (Nations League, 2018) en België (oefeninterland, 2018) onder Ronald Koeman. Danjuma kwam na een uur spelen in de ploeg voor Steven Berghuis.

Lees ook: FIFA versoepelt regels voor interlandkeuze: switchen mág

Na een optreden tegen Gibraltar kan hij dus ook geen uitzondering meer aanvragen, zoals in het recente verleden nog weleens gebeurde bij spelers van Curaçao. Hoewel de voorkeur van Danjuma duidelijk bij Oranje ligt, sloot hij recent bij de NOS de overstap naar Nigeria niet uit. "Ik heb altijd bewust voor het Nederlands elftal gekozen en ik zou heel graag weer voor Oranje willen uitkomen. Maar ik kan natuurlijk niet tot mijn dertigste daarmee wachten. Ik wil namelijk ook heel graag als international voetballen en een groot wereldtoernooi meemaken."

Oranje

gerelateerd