Advocaat treft Van Marwijk: "Had veel meer waardering verdiend"

11 oktober 2021 – Op het eerste gezicht is de WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Irak voor de Nederlandse voetballiefhebber niet de meest interessante. Dinsdag staan er in dat duel echter twee bekende gezichten langs de lijn. Bert van Marwijk en Dick Advocaat nemen het namelijk als bondscoaches tegen elkaar op.

Advocaat treft Van Marwijk: "Had veel meer waardering verdiend"

In De Telegraaf sprak Advocaat in aanloop naar dat duel lovend over Van Marwijk. "Het is toch fantastisch wat hij destijds heeft gedaan bij Feyenoord? Een beker, een Europese hoofdprijs (de UEFA Cup in 2002, red.). In 2010 bracht hij het Nederlands elftal niet alleen naar het WK maar haalde hij met dat team ook de finale. Dat is echt geweldig. Ik denk dat hij nog veel meer waardering had moeten krijgen dan hij in al die jaren ontving."

Om aan hun fraaie cv's nog een WK toe te kunnen voegen, zal voor beide trainers een lastige klus gaan worden. Waar Iran en Zuid-Korea de duidelijke favorieten zijn in hun kwalificatiepoule, zullen Advocaat en Van Marwijk zich moeten richten op plek drie, die recht geeft op een ticket voor de play-offs. "Je kan aan de begrotingen van clubs vaak lezen wie er hoog op de ranglijst eindigen en dat is in de strijd om een WK-ticket niet anders", stelde Van Marwijk. "Op basis van de wereldranking staan Dick en ik met onze ploegen dicht bij elkaar (zeventigste en 68e, red.)."

"Je begint blanco aan zo'n kwalificatiestrijd en er is altijd een kans om je te kwalificeren", aldus Advocaat, die net als Van Marwijk op twee punten uit drie wedstrijden staat. "We begonnen aardig met een gelijkspel uit bij Zuid-Korea. De tweede partij verloren we van Iran. Dat land heeft een voorhoede... De rechtsbuiten Jahanbakhsh is van Feyenoord, de spits Taremi is van FC Porto, Azmoun is van Zenit Sint-Petersburg. Die van ons spelen allemaal in Irak." 

Ook van Marwijk moet het met een op papier veel mindere selectie stellen. "Het is ongelofelijk moeilijk, maar Dick geeft niet op en ik ook niet. Met een derde plek kun je nog door komen. Het wordt in ieder geval leuk om elkaar hier weer tegen te komen." De wedstrijd tussen het Verenigde Arabische Emiraten van Bert van Marwijk en het Irak van Dick Advocaat begint dinsdagavond om 18:45 uur. 

Eredivisie

gerelateerd