Memphis troeft Kluivert af en pakt fraai record

11 oktober 2021, 21:34

Er staat dit kalenderjaar geen maat op Memphis Depay in het shirt van Oranje. De 27-jarige aanvaller van FC Barcelona verdubbelde tegen Gibraltar na 21 minuten de score op aangeven van Davy Klaassen. Nog nooit draaide een speler in het Nederlands elftal zo'n productieve jaargang als Memphis, die bovendien nog twee wedstrijden heeft om zijn cijfers op te vijzelen.

Memphis staat dit kalenderjaar al op veertien treffers in dienst van het Nederlands elftal. Daar had hij evenveel optredens voor nodig. Memphis ontnam het record van Patrick Kluivert, die in het jaar 2000 goed was voor twaalf treffers. Klaas-Jan Huntelaar was in 2010 goed voor elf doelpunten, terwijl Robin van Persie een jaar later tien keer trefzeker was.

Memphis kwam dankzij zijn twee doelpunten op 35 treffers in Oranje en nadert daarmee all-time topscorer Robin van Persie, die vijftig keer mocht juichen in het shirt van het Nederlands elftal. Dankzij zijn intikker is Memphis legendes Johan Cruijff en Abe Lenstra nu definitief voorbij. Memphis kwam door zijn tweede treffer op gelijke hoogte met Ruud van Nistelrooij en Faas Wilkes.

Kort voor zijn treffer hielp Memphis nog een grote kans op de 1-1 om zeep. De aanvaller mocht na een handsbal in de zestien aanleggen vanaf elf meter, maar de doelman van Gibraltar koos de juiste hoek en keerde de inzet. Memphis miste dit jaar al twee penalty's namens het Nederlands elftal. Alleen Patrick Kluivert overkwam dat eveneens. In blessuretijd van de eerste helft kreeg hij echter een herkansing en faalde hij niet.