Noren blijven in spoor Oranje; Turkije wint in minuut 98

11 oktober 2021, 23:02   Bijgewerkt: 11 oktober 2021, 23:35

Noorwegen heeft geen fout gemaakt in de jacht op het Nederlands elftal. De Scandinaviërs boekten een benauwde 2-0 overwinning op Montenegro en hielden daarmee de achterstand op twee punten. De Noren hebben nu wél een wonder nodig om zich alsnog te verzekeren van een rechtstreeks ticket, omdat Oranje vooral in het doelsaldo opnieuw een ruimere voorsprong nam.

Vanwege het ontbreken van de geblesseerde Erling Haaland was het bij Noorwegen aan andere spelers om op te staan. In eigen huis tegen Montenegro was het Mohamed Elyounoussi die zijn ploeg na 29 minuten van dichtbij op voorsprong kopte. In extremis verdubbelde Elyounoussi nog de score. Bij Noorwegen begon Feyenoorder Marcus Holmgren Pedersen in de basis. Hij maakte de negentig minuten vol. Montenegro eindigde het duel nog met tien man na een rode kaart voor Marko Vesovic.

Met nog twee speelronden te gaan bedraagt het gat tussen het Nederlands elftal twee punten. Omdat het doelsaldo ruim in het voordeel van Oranje is, heeft het Nederlands elftal de komende twee interlands tegen Montenegro en Noorwegen genoeg aan twee punten voor een rechtstreeks ticket. De nummer twee van de poule plaatst zich voor de play-offs.

Letland - Turkije: 1-2

Nederland hoeft in ieder geval nauwelijks meer te vrezen voor Turkije, want dat land is zo goed als afgehaakt. Toch konden de Turken in extremis nog juichen. Burak Yilmaz knalde in minuut 98 raak vanaf de strafschopstip. Door een eigen goal van Merih Demiral kwam Turkije na zeventig minuten op achterstand, maar Serdar Dursun kopte zijn ploeg snel weer op gelijke hoogte. De invaller verlengde een voorzet met het hoofd achter de Letse doelman.

Dursun kwam na ruim een uur spelen binnen de lijnen voor Feyenoorder Orkun Kökcü, die aan de aftrap mocht verschijnen. Voormalig Sparta- en FC Twente-aanvaller Halil Dervisoglu bleef op de reservebank.