De weg van het Nederlands elftal naar Qatar: dit zijn de scenario's

12 oktober 2021, 09:52

Door de overwinningen op Letland (0-1) en Gibraltar (6-0) is het Nederlands Efltal weer een stap dichter bij het wereldkampioenschap in Qatar gekomen. In november moet de mondiale eindronde officieel worden gehaald en daarvoor heeft Oranje de beste papieren. Maar wat zijn exact de scenario's? FCUpdate.nl zet de mogelijkheden op een rijtje. 

Dat kan al op 13 november, als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal een bezoek brengt aan Montenegro. Dan moet Oranje wel eerst zelf winnen en hopen dat Letland voor een stunt zorgt in en tegen Noorwegen, de huidige nummer twee in de kwalificatiepoule. Elk puntenverlies van de Noren is bij winst op Montenegro voldoende voor directe kwalificatie voor het WK. De huidige voorsprong is namelijk al twee punten en als daar twee of drie verliespunten bijkomen voor de Noren, is bij een zege van Oranje het lot bezegeld. 

Als Oranje onverhoopt niet wint van Montenegro en Noorwegen lukt dat in eigen huis wel, dan komt de ploeg van Erling Haaland in punten naast Oranje. De Noren hebben echter een flinke achterstand op doelsaldo, ten opzichte van Nederland (+23 om +9). Omdat doelsaldo boven onderling resultaat gaat gaat, heeft Louis van Gaal nog wat extra speling in de stand. Mocht Oranje onverhoopt verliezen van Montenegro en Noorwegen verslaat Letland, verliezen we de eerste plaats aan Noorwegen.

?enol Güne?

?enol Güne?

De laatste speelronde tegen Noorwegen

Het meest aannemelijke scenario blijft echter dat op de laatste speeldag de kaarten pas worden verdeeld. De kans is groot dat Nederland op 13 november wint van Montenegro, Noorwegen Letland verslaat en Turkije afrekent met Gibraltar. In dat geval is Nederland ten minste verzekerd van de tweede plaats in de groep (en dus play-offs). Op de laatste speeldag (16 november) treffen Nederland en Noorwegen elkaar in de Rotterdamse Kuip. Als Oranje die wedstrijd in dit geval niét verliest, kunnen de tickets naar Qatar worden geboekt. Turkije kan in hetzelfde scenario laatste speelronde nog over de Noren heen. Dan moet Noorwegen gelijkspelen of verliezen tegen Nederland en Turkije zelf winnen van Montenegro.

Lees ook: Kranten positief over Nederlands Elftal: 'Oranje wint potje Risk'

De conclusie is simpel: als Oranje kwalificatie voor het WK in eigen hand wil houden, moet het in de laatste twee wedstrijden minimaal vier punten pakken. Winst tegen Montenegro en een resultaat (dus ten minste een punt) tegen Noorwegen en de inkopen voor een winters voetbalfeestje kunnen alvast worden gedaan. Maar de punten in de volgorde andersom pakken, volstaat ook voor de mannen van Van Gaal. In elk ander scenario wordt het nog enigszins rekenen geblazen. 

Het wereldkampioenschap in Qatar begint op 21 november, de finale is een kleine maand later, op 18 december. De loting voor het WK zal in april worden gehouden. Oranje was voor het laatst actief op het WK in 2014, toen onder de huidige bondscoach de derde plek werd bemachtigd.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen