De winnaars en verliezers van deze interlandperiode van Oranje

12 oktober 2021 – Met zes punten uit twee wedstrijden en even zo veel clean sheets kende Louis van Gaal met het Nederlands elftal een prima interlandperiode. Met Letland en Gibraltar als tegenstanders werd op voorhand overigens ook niet anders verwacht, toch leverden de zeven treffers en zes punten niet alleen maar winnaars, maar ook een paar verliezers op. FCUpdate.nl maakt de balans op na de afgelopen interlands. 

De winnaars en verliezers van deze interlandperiode van Oranje


Winnaars

1. Davy Klaassen
Niet zozeer zijn doelpunt tegen Letland zal de middenvelder van Ajax het beste gevoel geven, maar het feit dat hij weer twee keer negentig minuten heeft gespeeld, weegt zwaar mee. In Amsterdam was hij door Steven Berghuis met door een blessure even verstoten van de nummer tien-positie, maar Van Gaal zette hem daar rustig weer neer. Voor Erik ten Hag maakt het zijn keuze niet makkelijker, want dat Klaassen fit én in vorm terugkomt van het Nederlands elftal staat vast.

2. Arnaut Danjuma
Op voorhand was Danjuma al de meestbesproken man van Oranje. Van Gaal werd zeer kritisch bevraagd waarom de buitenspeler ontbrak in zijn selectie. Maar toen Gakpo uitviel, mocht Danjuma - die toch al in Nederland was - alsnog opdraven. Het werd een interland met grote gevolgen voor de buitenspeler, die nu niet meer mag switchen naar interlands voor Nigeria. Er is echter ook geen enkele aanleiding om aan te nemen dat hij binnenkort weer van de Oranje-radar verdwijnt. In het half uur tegen Gibraltar maakte hij dusdanig veel indruk én produceerde hij een treffer, dat Van Gaal hem de volgende week wél zal opnemen in zijn eerste lijstje.

3. Louis van Gaal
De papieren voor deelname aan het WK worden steeds beter voor het Nederlands elftal van Louis van Gaal. Met geen enkele tegentreffer, zeven doelpunten voor en opnieuw twee zeges, worden de cijfers van de bondscoach ook almaar beter. Geen bondscoach doet het vooralsnog beter, vooral het beperkte aantal nederlagen maakt indruk. Met weer enkele extraverte optredens in de media, stal de bondscoach ook buiten het voetbalveld de show. De spelersgroep heeft hij inmiddels ook voor zich gewonnen, waardoor de zeventigjarige coach tevreden zal terugkijken op afgelopen week. 

Lees ookVijf conclusies na de zege van Oranje op Gibraltar

Verliezers

1. Steven Berghuis
Bij Ajax fungeert hij als tien, maar in het Nederlands elftal is hij voorlopig alleen rechtsbuiten. En ook die positie is iets minder zeker geworden na de interlands tegen Letland en Gibraltar. Tweemaal werd Berghuis voortijdig gewisseld zonder een grootse indruk te maken, terwijl er met Arnaut Danjuma en Noa Lang twee nieuwe buitenspelers zijn opgestaan. Weliswaar linksbuitens, maar bij gebrek aan concurrentie op rechts, kan Van Gaal met hen weleens gaan schuiven. Tel daarbij op dat Berghuis in De Kuip uitgefloten werd en de bondscoach aankondigde ook met 5-3-2 te gaan experimenteren en Berghuis mag met recht een verliezer worden genoemd.

2. Joël Drommel
Met het oproepen van de onbekende Mark Flekken begon deze interlandperiode al ongelukkig voor PSV-keeper Joël Drommel, die samen met Tim Krul de druk opgevoerd voelde worden. Maar Krul heeft met strafschoppen een duidelijk specialisme, dat heeft Drommel minder. Toen de doelman zich naar verluidt ook nog eens had verslapen, zette Van Gaal hem logischerwijs tweemaal op de tribune. Geen goede beurt voor de doelman van de Eindhovenaren.

3. Marten de Roon
Van Gaal kondigde bij zijn aanstelling al aan dat middenvelder De Roon vooral een goede kracht is voor de kleedkamer. Hij vergeleek de middenvelder met Dirk Kuijt in zijn vorige termijn als bondscoach, maar wel met als groot verschil dat de Katwijker genoeg minuten maakte. Met Davy Klaassen als de uitblinker in Letland, een basisplaats voor Guus Til en speeltijd voor Ryan Gravenberch is er voor De Roon echter weinig perspectief op minuten. Dat hij tegen Gibraltar zelfs op de tribune moest plaatsnemen, zal voor hem een dieptepunt zijn geweest.

Lees ookVijf conclusies na moeizame zege van Oranje in Letland

Oranje

gerelateerd