Stand van zaken WK-kwalificatie: Spanje en Italië moeten vrezen

13 oktober 2021 – De interlandbreak voor de Europese spelers zit erop. Na twee speelronden met de nationale ploeg keren zij weer terug naar hun clubs. Met nog één interlandbreak te gaan nadert de WK-kwalificatiecyclus inmiddels haar climax. FCUpdate.nl zet de stand van zaken in de tien poules kort op een rijtje, met daaronder steeds de huidige top drie van de ranglijst.

Stand van zaken WK-kwalificatie: Spanje en Italië moeten vrezen

Poule A
Niet Portugal, maar Servië is de verrassende koploper van poule A. Het land van Dusan Tadic pakte zeventien punten uit zeven duels, maar heeft ondanks de eerste plek WK-kwalificatie niet in eigen hand. Portugal speelde namelijk een wedstrijd minder en heeft aan twee overwinningen genoeg om de eerste plaats te veroveren. De Portugezen nemen het in november eerst op tegen Ierland en sluiten de poulefase af met een wedstrijd tegen Servië. De winnaar van die wedstrijd plaatst zich hoe dan ook rechtstreeks voor het WK.

1. Servië 7-17
2. Portugal 6-16
3. Luxemburg 6-16

Poule B
De grootste verrassing van deze kwalificatiecyclus lijkt in de maak in poule B, waar Zweden nog twee speelronden zonder kleerscheuren moet doorkomen om de koppositie in handen te houden. De voorsprong op topland Spanje bedraagt nu nog twee punten. Na een clash met Georgië wacht voor Zweden in de slotwedstrijd een alles-of-nietsduel met Spanje, dat nog op bezoek gaat bij het Griekenland van John van 't Schip.

1. Zweden 6-15
2. Spanje 6-13
3. Griekenland 6-9

Poule C
Europees kampioen Italië is al maandenlang bijna oppermachtig, maar in de WK-kwalificatiepoule kan het nog altijd mis gaan. Zwitserland heeft namelijk evenveel punten verzameld. Beide landen zijn vooralsnog ongeslagen en hebben veertien punten uit zes duels gepakt. Het doelsaldo is nipt i het voordeel van de Azzurri. In de eerstvolgende interland treffen Italië en Zwitserland elkaar. De Italianen gaan daarna op bezoek in Noord-Ierland, terwijl Zwitserland in eigen huis Bulgarije treft.

1. Italië 6-14
2. Zwitserland 6-14
3. Bulgarije 6-8

Poule D
Hoewel Frankrijk bepaald geen vlekkeloze kwalificatie beleeft, kan de regerend wereldkampioen zich al langzaam opmaken voor het volgende toernooi. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps heeft een voorsprong van drie punten op Oekraïne, dat nog een wedstrijd meer gespeeld heeft. Oekraïne kan zodoende alleen in puntenaantal nog op gelijke hoogte komen, terwijl het doelsaldo van Frankrijk aanzienlijk beter is. De eerstvolgende wedstrijd is tegen hekkensluiter Kazachstan in eigen huis.

1. Frankrijk 6-12
2. Oekraïne 7-9
3. Finland 6-8

Poule E
België is alleen in theorie nog te achterhalen door Wales, maar daar zal niemand meer rekening mee houden. De nummer één van de wereldranking heeft in de volgende wedstrijd tegen Estland genoeg aan een overwinning om het deelnameticket definitief binnen te halen. Oranje-kwelgeest Tsjechië is met een achterstand van vier punten en nog één resterend duel geen bedreiging meer.

1. België 6-16
2. Tsjechië 7-11
3. Wales - 6-11

Poule F
Over deze groep kunnen we simpel zijn: met acht zeges uit acht duels is het foutloze Denemarken al verzekerd van een plek op het WK in Qatar. Daarachter heeft Schotland de beste papieren voor de play-offsronde. Het Israël van Eran Zahavi heeft een wonder nodig om zich nog te verzekeren van die plek. Oostenrijk, dat het Nederlands elftal trof tijdens het EK, is al uitgeschakeld.

1. Denemarken 8-24
2. Schotland 8-17
3. Israël 8-13

Poule G
De poule van het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal staat er uitstekend voor, maar is er nog niet. De kans is groot dat de strijd om de groepswinst pas op de laatste speeldag wordt beslist. Dan neemt Oranje het voor eigen publiek op tegen grote concurrent Noorwegen. Turkije heeft ook nog een theoretische kans om zich direct te plaatsen voor het WK, maar zal met een tweede plaats zijn handjes al dichtknijpen.

1. Nederland 8-19
2. Noorwegen 8-17
3. Turkije 8-15

Poule H
Poule H herbergt geen toplanden. Rusland heeft momenteel de beste papieren, maar voelt de hete adem van Kroatië in de nek. Het gaat tussen die twee landen wie zich rechtstreeks plaatst voor Qatar 2022. De verliezer van de tweestrijd gaat de play-offs in. Rusland en WK-finalist van 2018 Kroatië nemen het in de laatste poulewedstrijd tegen elkaar op.

1. Rusland 8-19
2. Kroatië 8-17
3. Slowakije 8-10

Poule I
Engeland morste dinsdagavond punten tegen Hongarije (0-0) en zag daarmee de voorsprong op Polen slinken. Toch is de EK-finalist van afgelopen zomer dicht bij een plek in de groepsfase van het wereldkampioenschap. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate moet daarvoor de wedstrijden tegen het verrassende Albanië en klein duimpje San Marino winnen.

1. Engeland 8-20
2. Polen 8-17
3. Albanië 8-15

Poule J
Duitsland werd deze week de eerste ploeg die zicht verzekerde van een plek op het komende WK. Vreemd is dat niet, want Die Mannschaft zit in een bijzonder matige poule. Dat wordt duidelijk bij een blik op de strijd om de tweede plek. Roemenië, Noord-Macedonië én Armenië mogen alledrie nog dromen van een plek in de play-offs.

1. Duitsland 8-21
2. Roemenië 8-13
3. Noord-Macedonië 8-12
4. Armenië 8-12

Eredivisie

gerelateerd