'EA Sports past spelnaam na FIFA22 aan vanwege prijsstijging'

14 oktober 2021 – Het populaire voetbalspel FIFA gaat vermoedelijk binnen afzienbare tijd van naam veranderen. Er is onrust tussen diens eigenaar EA en de wereldvoetbalbond, van wie de naam wordt gebruikt. Daarvoor wordt een enorm bedrag betaalt, maar de FIFA vindt het bedrag niet hoog genoeg meer en dus ligt er een breuk tussen beide partijen op de loer.

'EA Sports past spelnaam na FIFA22 aan vanwege prijsstijging'

Volgens diverse media wil FIFA een verdubbeling van het toch al miljoenenbedrag zien. Momenteel wordt er per jaar ongeveer ruim honderd miljoen euro betaald voor het gebruik van de naam FIFA bij de game. Dat wil de wereldvoetbalbond echter laten verhogen naar liefst één miljard dollar per vier jaar, wat ongeveer neerkomt op een verdubbeling naar 215 miljoen euro per jaar. 

Ook zou EA de inkomsten moeten beperken van het populaire online spel Ultimate team. Met beide nieuwe regelgeving zou EA het niet eens zijn, waardoor het na FIFA22 zou willen overstappen naar een nieuwe naam: EA Sports FC. Daarmee wordt een enorme uitgave bespaard, al draagt de herkenbaarheid van de naam FIFA natuurlijk ook een ongekende waarde.

Het is officieel nog niet bevestigd door EA, maar de geruchten zijn erg sterk. Mocht EA daadwerkelijk kiezen voor een andere naam, is dat voor de FIFA ook een fikse (financiële) aderlating. Overigens blijven er ook bij een breuk wel degelijk contracten bestaan tussen beide organisatie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het gebruik van officiële teamnamen en spelersnamen, waar FIFA ook een rol inspeelt.

Eredivisie