Excelsior alleen aan kop; Volendam opmerkelijk effectief in derby

15 oktober 2021, 22:11   Bijgewerkt: 15 oktober 2021, 22:24

Excelsior heeft zich in de Keuken Kampioen Divisie steviger op plek één gevestigd. Door doelpunten van uitblinker Reuven Niemeijer en topscorer Thijs Dallinga profiteerde het tegen VVV-Venlo van het puntverlies van De Graafschap. Dat deed ook FC Volendam, dat in de Vissersderby met ruime cijfers afrekende met Telstar.

Excelsior - VVV-Venlo 3-0

Excelsior is het Keuken Kampioen Divisie-seizoen uitstekend begonnen. Het greep maar net naast de eerste periodetitel en ging deze speelronde in als de gedeelde koploper. Bij dat succes was een hoofdrol weggelegd voor de 21-jarige Thijs Dallinga, die met tien goals uit tien wedstrijden als enige speler nog één op één liep in de Keuken Kampioen Divisie. Ook tegen VVV-Venlo kwam hij tot scoren, al duurde dat wel even.

Het was namelijk Reuven Niemeijer die de Kralingers op slag van rust met een kopbal aan een voorsprong moest helpen. Kort na rust nam de middenvelder ook de tweede treffer voor zijn rekening. Dallinga had op dat moment al twee grote kansen gehad, maar raakte in het begin van de wedstrijd de paal en stuitte enkele minuten na rust op de keeper. In de 54e minuut zou hij alsnog zijn elfde (!) competitietreffer maken, nadat hij met wat geluk een vrije trap van Niemeijer binnenliep. Zo won Excelsior met 3-0 - de zevende zege van het seizoen - en is het alleen koploper.

De Graafschap - FC Eindhoven 0-0

Dat laatste was vooral het geval omdat De Graafschap twee dure punten liet liggen. In eigen huis kwam het ondanks enkele grote kansen niet tot scoren tegen FC Eindhoven: 0-0. De club uit Doetinchem had samen met Excelsior aan kop kunnen blijven, maar zakte door het puntverlies naar plek drie.

Telstar - FC Volendam 1-5

De andere ploeg die over De Graafschap heen klom was FC Volendam. De ploeg van Wim Jonk bleek in de Vissersderby tegen Telstar dodelijk effectief. Het noteerde namelijk slechts acht doelpogingen, tegenover 24 (!) van Telstar. Anders dan op basis daarvan verwacht zou worden, was het toch Volendam dat een ruime zege boekte.

Telstar kwam na twaalf minuten nog wel op voorsprong, maar zag Volendam die achterstand nog voor rust goedmaken en zelfs uitlopen tot een ruststand van 1-4. Robert Mühren (2x), Ibrahim el Kadiri en Daryl van Mieghem waren daarbij de doelpuntenmakers. Na rust voegde alleen Jim Beers zich nog bij dat rijtje, waarmee hij de eindstand op 1-5 bepaalde.

NAC Breda - Jong AZ 1-0

NAC Breda kan weer voorzichtig iets omhoog kijken. Nadat het in de laatste wedstrijd herboren leek en verrassend met 4-1 van Excelsior wist te winnen, boekte het vrijdagavond de tweede zege op rij. In eigen huis was het namelijk opnieuw te sterk voor een hoogvlieger, dit keer Jong AZ. Een rake kopbal van Danny Bakker bleek de enige van de wedstrijd en bezorgde de ploeg zo drie punten.