Omroep Gelderland stopt met wedstrijdverslaggeving na aanvallen

18 oktober 2021 – Wederom een flinke knauw voor de Nederlandse sportjournalistiek. Door de toenemende onveiligheid komt de persvrijheid in het gedrang en dat merkte ook het regionale nieuwsmedium Omroep Gelderland. Na diverse gebeurtenissen naar aanleiding van de Gelderse derby, heeft de omroep besloten geen nieuwsverslaggeving meer te doen bij voetbalwedstrijden.

Omroep Gelderland stopt met wedstrijdverslaggeving na aanvallen

Hoofdredacteur van Omroep Gelderland Sandrina Hadderingh verklaart de rigoureuze beslissing. "Het is heel bitter, maar we blijven vanaf nu weg bij voetbalwedstrijden. Het is onmogelijk om buiten het stadion verslag te doen van gebeurtenissen." Zo werd een verslaggever na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse bedreigd en aangereden door een scooter.

"We overwegen aangifte en doen zeker melding bij Persveilig". Dit is overigens niet de eerste keer dat journalisten van Omroep Gelderland worden belaagd. Eerder dit seizoen, toen De Graafschap de promotie misliep, moesten journalisten rennen om boze supporters te mijden. Velen waren net op tijd bij hun auto, maar één journalist kreeg klappen van de 'fans'.

Lees ook: NEC-fans gooien vuurwerk en stenen naar politie en slopen bus

"Het lijkt of bedreigingen bij ons vak horen, maar dat is natuurlijk onzin. Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen en dat kan vandaag de dag op veel plekken niet meer. We hebben nu al verschillende incidenten meegemaakt bij protesten en voetbalwedstrijden en we gaan onze mensen er niet langer aan blootstellen." Zo zal Omroep Gelderland geen verslaggeving ter plaatse meer doen, maar zal het zich beperken tot onlineverslaggeving.

Eredivisie

gerelateerd