"Wat mij betreft is dit zo ernstig: voorlopig geen publiek bij NEC"

19 oktober 2021, 12:14   Bijgewerkt: 19 oktober 2021, 13:19

NEC werd zondag opgeschrikt door een hevig incident, dat met een sisser afliep. Een deel van de tribune begaf het, toen een hossende menigte een flink feestje vierde. Omdat er een container onder de tribune stond, viel de uiteindelijke letselschade mee, maar het zou wel reden moeten zijn voor een grondig onderzoek. En dus voorlopig geen fans in het stadion, meent Max Hendriks, hoogleraar Betonconstructies van de TU Delft.

"Natuurlijk is het aan de verantwoordelijken een ei over deze zaak te leggen, maar wat mij betreft is dit zo ernstig dat ik zou zeggen: voorlopig geen publiek op de tribunes in dit stadion", stelt hij tegenover De Gelderlander over het met of zonder publiek spelen voor NEC. De club kondigde inmiddels al een onderzoek aan naar de gang van zaken en gaat naar de veiligheid kijken.

Volgens Hendriks zou het bouwwerk normaliter een grote springende menigte 'gewoon' moeten kunnen dragen. "Het kan zijn dat de inspectie niks achterhaalt en dat de betonconstructie in goede staat is. Maar dan is er hoogstwaarschijnlijk iets mis met het ontwerp of de uitvoering", legt Hendriks uit. Volgens hem moet men zich goed achter de oren krabben en dan vooral vanwege de contructie als geheel.

Lees ookDeskundige: "Het zou het beste zijn om dit hossen te verbieden"

Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV gaat onderzoek doen naar het incident. Hoewel het alleen in het uitvak gebeurde, zal er ook gekeken naar de rest van het stadion. Als er geen container onder de tribune had gestaan, waren de fans van Vitesse meters naar beneden en op elkaar gevallen en was de schade vermoedelijk niet te overzien zijn geweest. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen