Zo verging het Ajax in het verleden tegen Borussia Dortmund

19 oktober 2021 – Ajax neemt het vanavond in eigen huis op tegen Borussia Dortmund. De ploeg van trainer Erik ten Hag is in de Champions League nog zonder puntenverlies en kan bij winst een reuzenstap zetten richting de volgende ronde.

Zo verging het Ajax in het verleden tegen Borussia Dortmund

De Duitsers zijn voor Ajax geen onbekende: zo troffen de Amsterdammers Borussia Dortmund ook al in de groepsfase van het miljardenbal in het seizoen 2012/13. In het Signal Induna Park hield Ajax met namen als Ricardo van Rhijn, Derk Boerrigter en Christian Poulsen lang stand: doelman Kenneth Vermeer stopte zelfs nog een strafschop van verdediger Mats Hummels. Een speler die Ajax vanavond zomaar weer kan tegenkomen aan Dortmund-zijde, al droeg hij tussendoor het shirt van Bayern München om de schouders.

Dat geldt andersom ook voor Daley Blind, die na een Engels uitstapje bij Manchester United terugkeerde bij Ajax. Ook hij speelde mee in het Europese tweeluik tussen Ajax en Borussia Dortmund dat seizoen. Ondanks een uitblinkende Vermeer verloor Ajax in de slotfase met 1-0 in Dortmund, door een treffer van Robert Lewandowski. Het thuisduel in Amsterdam was minder spannend: aan de hand van huidig PSV-middenvelder Mario Götze - die twee keer trefzeker was - won de opponent van vanavond met 1-4. Pas vier minuten voor tijd zorgde Ajax voor de eretreffer via spits Danny Hoesen.

Lees ook: Ten Hag: "Het is een belediging hoe jullie over Dortmund spreken"

Aan de duels tegen Borussia Dortmund in het seizoen 1995/96 koestert men bij Ajax ongetwijfeld warmere gevoelens. Toen won de Nederlandse landskampioen in de kwartfinales van de Champions League beide ontmoetingen. Thuis was een goal van Kiki Musampa een kwartier voor tijd genoeg voor een minimale overwinning, in Duitsland werd het 0-2 door doelpunten van Patrick Kluivert en Edgar Davids. De winnaar van vanavond (aftrap negen uur) kan dus niet alleen drie punten bijschrijven, maar ook nog eens de onderlinge, historische balans in haar voordeel omzetten.

Ajax

gerelateerd