AZ dendert door en doet prima zaken in Roemenië

21 oktober 2021, 23:05   Bijgewerkt: 22 oktober 2021, 07:33

Na de klinkende competitiezege op FC Utrecht heeft AZ ook in de Conference League een zege geboekt. In Roemenië werd CFR Cluj met 0-1 geklopt. Nadat AZ een aantal kansen had gemist, kopte Jesper Karlsson de bezoekers toch op voorsprong. Verder bleven de kansen spaarzaam in zowel de eerste als de tweede helft, die van een bedenkelijk niveau was.

AZ kende een goede generale repetitie voor het Europese treffen met CFR Cluj, de huidige koploper van de Roemeense competitie. In Alkmaar werd FC Utrecht op een dikke nederlaag getrakteerd: 5-1. Dat was de vierde overwinning op rij voor de ploeg van Pascal Jansen, dat nu het goede gevoel zowel in de Conference League als de Eredivisie heeft gevonden. AZ verscheen namelijk als koploper aan de aftrap in het Roemeense Cluj-Napoca.

Van de tegenstander had AZ vrijwel niks te vrezen. Cluj brak sporadisch uit, maar werd ook op die momenten nauwelijks dreigend. Verder dan een ongevaarlijk schot van Gabriel Debeljuh kwam de ploeg van Dan Petrescu niet. De bezoekers domineerden maar deden dat zonder grote kansen te creëren. Inmiddels hadden ze na een aantal harde charges ook de missie om ongeschonden uit de strijd te komen.

De voorsprong voor de bezoekers bleef dus minimaal en dan ligt een tegentreffer altijd op de loer. Ze haalde AZ nog opgelucht adem toen een vrije trap van invaller Claudiu Petrila op de bovenkant van de lat belandde. Het was het laatste wapenfeit van een tegenvallende tweede helft, waarin AZ de zege wel degelijk veiligstelde. Zo komt het op zeven punten en blijft het de ongeslagen koploper van groep D. Over twee weken wacht de return in Alkmaar.

Opstelling en beoordelingen*

AZ: Peter Vindahl Jensen 5.5; Yukinara Sugawara 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 6 (69. Aslak Fonn Witry 5); Fredrik Midtsjö 5.5, Dani de Wit 5.5 (64. Hakon Evjen 5), Jordy Clasie 6; Albert Gudmundsson 5.5 (83 Tijjanni Reijnders -), Vangelis Pavlidis 5 (64. Jelle Duin 5), Jesper Karlsson 6.5

Man of the match: Jesper Karlsson

*Spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.