Willem II verliest aansluiting Ajax en PSV in aanloop naar topper

22 oktober 2021 – Een evenwichtig en enerverend duel tussen Willem II en Fortuna Sittard heeft vrijdagavond geen winnaar opgeleverd: 1-1. Beide ploegen kregen in Tilburg genoeg kansen om vaker dan een keer te scoren, maar de keepers blonken uit. Willem II kon op twee punten van koploper Ajax komen en op één punt van PSV, maar liet dat in aanloop naar de topper van zondag na. 

Willem II verliest aansluiting Ajax en PSV in aanloop naar topper

Tot ergernis bij het luid zingende thuispubliek nam Fortuna-keeper Yanick van Osch al vanaf het eerste moment de tijd bij uittrappen en ballen die hij van zijn verdediging teruggespeeld kreeg. Maar omdat Willem II vaak niet kwam jagen, kón Van Osch ook de tijd pakken. Daarmee waren de intenties van Fortuna duidelijk: afwachten en hopen op een momentje zoals vorige week tegen sc Cambuur (1-0).

Willem II trachtte het spel te maken en dwong op die manier de meeste kansen af. Met 17 punten uit 9 wedstrijden was de ploeg van Fred Grim goed begonnen, het had vertrouwen aan de bal en ging op zoek naar een nieuwe thuisoverwinning. De Tilburgers mochten de bal dus ook hebben van Fortuna en speelden aardig wat kansen bij elkaar. In het openingskwartier had de achterhoede van Fortuna het druk, net als in de laatste minuten van de eerste helft. Een doelpunt viel echter niet.

Dat het nog 0-0 stond, had met onzorgvuldigheid en pech te maken aan de kant van Willem II. Zo was het Max Svensson die na een voorzet vanaf rechts in vrije positie naast schoot en vlak voor rust kegelde Görkem Saglam de bal op de lat. Verder misten Köhlert en Ché Nunnely het doel en stuitten Leeroy Owusu en Kwasi Wriedt op Van Osch. 

Aan de overkant had Timon Wellenreuther het een stuk rustiger. Toch moest hij bij de les blijven, want Mats Seuntjens dook vlak na de kans van Svensson voor hem op na de bal te hebben afgepakt van Ulrik Jenssen. Seuntjens kwam daarna niet voorbij Wellenreuther, die goed lang bleef staan. Ook in de eerste minuten van de tweede helft moest Wellenreuther weer aan de bak: opnieuw hield hij Seuntjens van scoren af en de Duitser zat er ook goed bij toen Zian Flemming vanuit de korte hoek het probeerde op aangeven van Seuntjens.

Een heel ander Fortuna was dus uit de kleedkamers gekomen en het team van Sjors Ultee slaagde er na die gemiste kansen uiteindelijk wel in om de trekker over te halen. Seuntjens liet een pass slim lopen omdat hij buitenspel stond, waarna invaller Noslin uit zijn rug opdook. De nieuwe rechtsback bleef ijzig koel en schoof de bal langs de ziedende Wellenreuther, die vond dat het buitenspel was en geel kreeg voor zijn protesten. Maar de goal kwam gewoon op het scorebord: 0-1. 

Het leek alsof Willem II eerst moest zien hoe je een goal moest maken voordat het zelf ging scoren, want luttele minuten na de 0-1 kwam de thuisploeg eindelijk tot scoren. Köhlert, die als gelegenheidlinksback speelde vanwege de schorsing van Derrick Köhn, was degene die de trekker overhaalde. Hij ontving de bal van Max Svensson, nam aan en vond met een lekker schot de verre hoek. Zo kon Fortuna maar kort van de voorsprong genieten, en het scheelde weinig of de 2-1 was direct er achteraan gekomen. Wriedt werd vrijgespeeld, maar schoot tegen Van Osch aan.

In het resterende half uur bleef het onverminderd spannend. Willem II probeerde de winnende te forceren, terwijl Fortuna niet meer voor het elftal van Fred Grim onderdeed, zoals dat in de eerste helft wel het geval was. De Limburgers kregen via Flemming nog de beste kansen op een tweede treffer. Maar waar de aanvallende middenvelder vorig seizoen het net nog wist te vinden, lukte dat nu door toedoen van Wellenreuther niet. In de blessuretijd schoot Emil Bergström nog over, dus bleef het bij 1-1, ondanks dat beide ploegen zo fanatiek hadden gezocht naar de zege.

Opstellingen en beoordelingen*:

Willem II: Timon Wellenreuther 7.5, Leeroy Owusu 6.5, Emil Bergström 6, Ulrik Jenssen 4.5, Mats Köhlert 7, Görkem Saglam 7 (80. Ringo Meerveld -), Dries Saddiki 6, Pol Llonch 6 (84. Godfried Roemeratoe -), Ché Nunnely 5.5, Kwasi Wriedt 5, Max Svensson 6.5.

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 7, Mickaël Tirpan 6 (46. Tijjani Noslin 6.5), Martin Angha 6, Ivo Pinto 6, George Cox 6, Deroy Duarte 5, Tesfaldet Tekie 6, Ben Rienstra 6, Emil Hansson 5 (72. Bassala Sambou -), Zian Flemming 6.5, Mats Seuntjens 6.5.

Man of the match: Timon Wellenreuther

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd