Eredivisie spreekt zich uit tegen WK-plannen: "Veel te veel"

23 oktober 2021, 11:12   Bijgewerkt: 23 oktober 2021, 11:25

In navolging van enkele andere organisaties heeft ook de Eredivisie CV zich uitgesproken tegen de plannen van de FIFA om iedere twee jaar een WK te organiseren. Zaterdag, een dag nadat het met vertegenwoordigers van andere Europese competities bijeen kwam in Milaan, kwam de competitieorganisatie op de eigen website met een statement.

Daarin stond geschreven dat de bijeenkomst van vrijdag bedoeld was om over het plan te stemmen en dat de Eredivisie zelf daarbij tegen heeft gestemd. Ook heeft het de UEFA opgeroepen om zich uit te spreken tegen een tweejaarlijks Europees kampioenschap. 'De Eredivisie is daarmee voorstander van het behouden van de huidige balans tussen onze nationale wedstrijdkalender en de internationale club- en landencompetities.'

Directeur Jan de Jong gaf twee belangrijke redenen om tegen het WK-plan te stemmen. Ten eerste werd gesproken van een devuluatie van de prijs, wanneer deze niet elke vier, maar elke twee jaar vergeven wordt. "Daarnaast zijn clubs hun spelers 15 a 20 dagen per jaar extra kwijt aan het nationale team. Dat is te veel", stelde De Jong.

"Het leidt tot allerlei planningsproblemen voor de wedstrijdkalender van de Eredivisie, een mogelijke waardedaling door een toenemend media-aanbod van grote toernooien in de zomer, en het belangrijkste: een verdere belasting van spelers met kans op nog meer blessures. Dit is de mening van alle divisies in Europa. Groot en klein", besloot de directeur.

Eerder spraken de UEFA, de Zuid-Amerikaanse Conmebol, meerdere nationale voetbalbonden en enkele spelers zich ook al uit tegen het plan om het WK iedere twee jaar te organiseren. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen