Kramer brengt Waalwijk met late kopbal in extase

23 oktober 2021, 22:59

RKC Waalwijk mag dankzij een 1-0 zege op Sparta Rotterdam eindelijk weer omhoog kijken. Na een bloedeloze eerste helft kreeg de ploeg van Joseph Oosting enkele goede kansen om de voorsprong te grijpen. Uiteindelijk duurde het tot vlak voor tijd voordat Michiel Kramer met zijn derde grote poging raak kopte en daarmee zijn oude ploeg in rouw dompelde.

Na negen speelrondes bevonden zowel RKC en Sparta zich aan de onderkant van de ranglijst. Beide ploegen behaalden slechts zeven punten, maar konden bij een overwinning aansluiten bij de brede middenmoot. Daartoe startte Alexander Büttner bij de thuisploeg in de basis, terwijl bij de Spartanen Tom Beugelsdijk na een bovenbeenblessure terugkeerde in de basiself.

Onder begeleiding van veel vuurwerk van de fanatieke aanhang werd de wedstrijd afgetrapt, maar op het veld werd dat vuurwerk in eerste instantie niet geleverd. Sparta werd aanvallend eenvoudig afgetroefd, terwijl RKC moeite had om de ruimtes op het middenveld te vinden en de bal dan ook vaak verloor. Er werd echter al snel een oplossing gevonden voor het hoge druk zetten van Sparta, waardoor de thuisploeg ook aan aanvallen mocht gaan denken. Door een te laag tempo en teveel voorspelbaarheid bleven kansen aan beide zijden lang uit, totdat Jens Odgaard na bijna een halfuur een bekeken schot op het doel van Maduka Okoye loste.

De Nigeriaanse international was echter bij de les, iets wat veel spelers niet leken te zijn. Ballen werden soms uit het niets over de zijlijn geschoten en gingen vaak te gemakkelijk verloren aan de tegenstander. Uiteindelijk moest de eerste doelpoging voor de Spartanen dan ook komen uit een spelhervatting, maar Vito van Crooij raakte de bal niet hard genoeg om de keeper te verschalken. In het laatste deel van de eerste helft was Sparta de bovenliggende ploeg, maar ondanks enkele goede loopacties bleef een kans uit en werden de kleedkamers met een logische 0-0 ruststand opgezocht.

Na rust probeerden de Rotterdammers deze lijn door te zetten, en begon de ploeg van Henk Fraser verzorgder te voetballen. Beter combinatiespel en grotere ruimtes leidden al snel tot enkele kansjes voor de bezoekers, terwijl RKC zich opnieuw geen raad wist met het felle druk zetten van de Spartanen. Joseph Oosting voerde daarom een driedubbele wissel door. Dit leek effect te sorteren; RKC werd sterker, en begon ook de weg naar het doel te zoeken. Na een aangeraakte voorzet leek Michiel Kramer de wedstrijd eindelijk te kunnen openbreken, maar in vrijstaande positie schoot de lange spits over het doel.

De tweede helft zette zich in deze golfbeweging voort. Beide ploegen kenden hun momenten, wisten eveneens kansen te creëren, maar kregen nooit echt grip op de wedstrijd. RKC was met enkele goede pogingen voor invaller Iliass Bel Hassani het dichtst bij de overwinning, maar een doelpunt leek desondanks uit te blijven. In de ultieme slotfase besloot Michiel Kramer echter anders, door een voorzet van diezelfde Bel Hassani hard binnen te koppen. Daardoor houdt RKC de punten in eigen huis en sluiten de Waalwijkers aan bij de middenmoot, terwijl Sparta PEC Zwolle dichterbij ziet komen.

Opstellingen en beoordelingen*

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6; Dario van den Buijs 5,5, Ahmed Touba 5, Melle Meulensteen 5,5; Alexander Büttner 4,5 (59. Luuk Wouters 5), Achraf El Bouchataoui 5 (59. Iliass Bel Hassani 6), Vurnon Anita 5,5, Juriën Gaari 5 (59. Ayman Azhil 5); Saïd Bakari 4,5, Jens Odgaard 5; Michiel Kramer 5,5.

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 6; Mica Pinto 6, Tom Beugelsdijk 5,5, Bart Vriends 5,5, Laurent Jans 5; Adil Auassar 5, Mohammed Osman 5,5 (67. Michaël Heylen 5); Vito van Crooij 5,5 (75. Emanuel Emegha -), Bryan Smeets 5, Sven Mijnans 5,5 (67. Mario Engels 5); Lennart Thy 5,5.

Man of the match: Iliass Bel Hassani

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.