Ajax zet dominantie kracht bij met klinkende zege op zwak PSV

24 oktober 2021, 18:46   Bijgewerkt: 25 oktober 2021, 12:01

Ajax heeft zondagmiddag in de eigen Arena geen spaan heel gelaten van PSV. Hoewel de Eindhovenaren zeer behoorlijk aan het duel begonnen en een uur lang goed bij konden blijven, werd het voor de ploeg van Roger Schmidt een pijnlijke middag in Amsterdam. Steven Berghuis opende al vroeg in het duel de score, waarna in de tweede helft Sebastien Haller, Antony, Davy Klaassen en Dusan Tadic onverbiddelijk de rest deden: 5-0. Ajax neemt met de klinkende zege afstand van PSV, en staat nu vier punten los aan kop van de Eredivisie.

De topper in Amsterdam was niets minder dan een rechtstreeks duel om de koppositie in de Eredivisie. De wedstrijd volgde op een enerverende Europese week, waarin Ajax in de Champions League Borussia Dortmund met het schaamrood op de kaken terug naar huis stuurde (4-0), terwijl PSV zich in de Europa League stuk beet op AS Monaco (1-2). De Eindhovenaren moesten na dat duel bovendien concluderen dat zowel Noni Madueke als Cody Gakpo niet mee zouden kunnen doen tegen Ajax. Dat leidde ertoe dat Schmidt meende de regerend landskampioen het best te kunnen bestrijden met het door hem beproefde 4-2-2-2, waarin Eran Zahavi en Vinicius Junior als spitsen opereerden.

In paniek raakten de Amsterdammers ondanks de wat stroeve openingsfase niet, omdat de ploeg wist dat het kon bogen op een in dodelijke vorm stekende aanval. Die voorhoede zorgde er voor dat de eerste écht uitgespeelde kans – Ajax had na enkele speldenprikjes al wel wat corners gehad – een treffer werd. Over links werd na zo'n twintig minuten het goed georganiseerde PSV kapot gespeeld, terwijl tegelijkertijd Berghuis op de punt van de zestien frank en vrij in kwam lopen. De al weken uitblinkende Ajacied had alle tijd om zijn voet tegen de bal de zetten, en stuurde het leer hard en hoog het doel in: 1-0. PSV-doelman Joël Drommel was kansloos, al had hij ook pech dat de bal nog iets van richting veranderd werd. Het was een tegenvaller voor PSV, dat nu dus achter de feiten aan liep.

Veel scheelde het niet, of de schade was al snel erger geworden. Antony probeerde het met een geplaatst schot, maar zag die bal aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn verdwijnen. Vervolgens was het weer even aan PSV, dat op een ideale plek een vrije trap kreeg nadat Lisandro Martinez zich geen raad wist met Zahavi. De vrije trap werd genomen door Olivier Boscagli, die dat uitstekend deed. Een lage, maar harde bal verdween naar de linkerhoek van het doel, maar Pasveer wist zich opnieuw te onderscheiden. Daarmee liep het duel vervolgens richting rust, en bleven grote mogelijkheden aan beide kanten uit.

De tweede helft werd aangevangen door dezelfde 22 spelers als voor rust, wat direct ook verklaarde waarom het spelbeeld eigenlijk nauwelijks veranderde. PSV stond goed georganiseerd, deed weinig verkeerd, en probeerde zich aanvallend te onderscheiden. Tegelijk werd pijnlijk duidelijk dat de bezoekers vrij machteloos waren. Zo produceerde Mario Götze een slap schot, en werden verdere veelbelovende Eindhovense aanvallen door de achterhoede van Ajax in de kiem gesmoord. Tegen de tijd dat de thuisploeg zich zelf weer eens aanvallend liet gelden was het vervolgens direct ook weer raak. Ditmaal deed een standaardsituatie PSV de das om. Het was Haller die uit een corner vanaf links fijntjes de 2-0 binnen kopte.

Daarmee was het Eindhovense verzet definitief gebroken, want Ajax kwam als snel op een nog grotere voorsprong. Door geklungel in de achterhoede van PSV kon Haller op het doel van Drommel af. De Ivoriaan hield twee tegenstanders bezig en kon vervolgens ook nog Antony bedienen. De Braziliaan liep volledig vrij en kon vervolgens simpel scoren: 3-0. Het beloofde daarmee een lijdensweg te worden voor de bezoekers, want Ajax kreeg er zin in en er stonden nog ruim twintig minuten op de klok.

PSV probeerde het nog dapper, maar was volledig lamgeslagen. Zo kon het gebeuren dat Ajax er ook nog 5-0 van wist te maken. Het was aanvoerder Dusan Tadic die met zijn honderdste treffer zout op de Eindhovense wonden strooide. Voor Erik ten Hag en zijn mannen waren de druiven zoet: de aangekondigde 'payback' op PSV was er gekomen.

Opstellingen en beoordelingen:*

Ajax: Remco Pasveer 8; Daley Blind 7.5 (80. Nicolas Tagliafico -), Jurriën Timber 7.5, Lissandro Martinez 6.5, Noussaïr Mazraoui 7; Ryan Gravenberch 6.5 (80. Mohamed Kudus -), Edson Alvarez 6.5 (89. Perr Schuurs -), Steven Berghuis 7.5 (70. Davy Klaassen 7); Dusan Tadic 7, Sebastien Haller 7.5, Antony 8 (80. David Neres -).

PSV: Joël Drommel 5; Philipp Mwene 5.5 (80. Jordan Teze -), Ramalho 6, Olivier Boscagli 6, Philipp Max 5; Ibrahim Sangaré 6.5, Marco van Ginkel 5 (72. Davy Pröpper -), Mario Götze 6 (81. Erick Gutierrez -); Armindo Bruma 5 (57. Yorbe Vertessen 5), Eran Zahavi 5.5, Vinicius 4.5 (72. Mauro Junior -).

Man of the Match: Antony

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen