Van der Vaart tempert euforie: "Ajax heeft geen schijn van kans"

25 oktober 2021 – Binnnen- en buitenlandse media vallen over elkaar heen om Ajax na de zeges op Borussia Dortmund (4-0) en PSV (5-0) te overstelpen met complimenten. Rafael van der Vaart is ook onder de indruk van de prestaties van de ploeg van trainer Erik ten Hag, maar tempert wel de verwachtingen.

Van der Vaart tempert euforie: "Ajax heeft geen schijn van kans"

Van der Vaart ziet Ajax de landstitel winnen, maar acht zijn oude club kansloos voor de eindzege in de Champions League. "Ajax heeft geen schijn van kans. Denk je nou echt dat ze beter zijn dan City en Bayern München. Natuurlijk niet", stelt de voormalig middenvelder aan tafel bij NOS Studio Voetbal. Pierre van Hooijdonk, die eerder dit seizoen al eens zei dat Ajax in staat is om de finale van de Champions League te halen, is het oneens met Van der Vaart. "Maar Rafael, dit hebben we in 2019 ook gezegd. Dat ze geen schijn van kans zouden hebben tegen Real Madrid en Juventus. En ze haalden bijna de finale."

Het succes van Ajax mag voor een groot deel op het conto van Ten Hag worden geschreven, vindt Ibrahim Afellay. "Hij heeft zo veel barrières moeten doorbreken. Hij heeft de halve finales van de Champions League gehaald. Daarna zijn niet de minste spelers weggekocht en toch heeft hij weer een fantastisch elftal in elkaar gezet. En Ten Hag heeft zich ook ontwikkeld in de media. En hij is ook geen trainer, die een grote carrière als speler heeft gehad. Dat maakt het des te knapper", aldus de oud-PSV'er. "Het krachtsverschil is zo groot. Ajax is echt het Bayern München van Nederland aan het worden."

Lees ookAfellay hard voor Van Bommel: "Kon het niet goed overbrengen"

Ten Hag werd vorige week gelinkt aan Newcastle United nadat directeur voetbalzaken Marc Overmars in verband werd gebracht met de Engelse club. "Waarom zou hij in godsnaam naar Newcastle gaan?", vraagt Arno Vermeulen zich af. "Hij is ook hartstikke slim en bij Ajax gaan werken in de top van Nederland. Nu heeft hij daar samen met onder meer Marc Overmars en Edwin van der Sar weer Europese top van gemaakt. Waarom zou je instappen bij Newcastle? Dan zou ik wachten op City en United, clubs die al gevestigd zijn."

Van Hooijdonk denkt te weten hoe Ajax Ten Hag kan behouden. "Ajax heeft het salarisplafond voor spelers aan diggelen gegooid en dat heeft ze succes gebracht. Nu heb je een trainer, die ze dat succes heeft gegeven. Meer betalen? Ja natuurlijk."

Ajax

gerelateerd