Vitesse in gekke wedstrijd laat langs tienkoppig Heerenveen

30 oktober 2021, 22:05   Bijgewerkt: 30 oktober 2021, 22:14

Vitesse heeft drie punten overgehouden aan een uiterst merkwaardige wedstrijd in Heerenveen (1-2). Na een vroege rode kaart voor Ibrahim Dresevic stond Heerenveen met de rug tegen de muur, maar kwam vlak voor rust toch op voorsprong via Milan van Ewijk. In het tweede bedrijf scoorde Lois Openda een veelbesproken gelijkmaker, waar scheidsrechter Martin van den Kerkhof de bal aanraakte in aanloop naar de goal. In de blessuretijd kroonde Openda zich tot matchwinner door ook nog de 1-2 binnen te koppen.

De ploegen stonden bij aanvang van de wedstrijd niet ver van elkaar op de ranglijst qua puntenaantal, maar staken wel duidelijk in een andere vorm. Beide teams hielden afgelopen week echter wel nul punten over aan hun wedstrijd. Voor Vitesse was het een verrassende thuisnederlaag tegen Go Ahead Eagles, waar de Arnhemmers de laatste weken juist in uitstekende vorm waren, met onder andere een knappe 1-0 overwinning op Tottenham Hotspur in de Conference League. Heerenveen had het de laatste weken moeilijk en won maar één keer uit de laatste vijf Eredivisiewedstrijden.

Na tien minuten spelen werd de situatie nog zwaarder voor Heerenveen. Dresevic ging achterin verschrikkelijk in de fout. Hij verslikte zich in de bal en haalde een goed anticiperende Openda onderuit. Dit kostte hem een rode kaart en zo moesten de mannen van Johnny Jansen al vroeg met tien man verder. De vrije trap die hierop volgde werd schitterend uit de winkelhaak gepakt door Xavier Mous, maar het het doel schoon houden in deze wedstrijd zou nog een zware klus worden.

Vitesse had er echter moeite mee om gebruik te maken van de extra speler op het veld. De ploeg speelde Heerenveen niet bepaald stuk en schoot vooral veel van afstand. Lang bleef de brilstand op het scorebord staan, maar in de blessuretijd van de eerste helft viel de openingstreffer dan toch. Tegen alle verwachtingen in was het echter Heerenveen dat op voorsprong kwam. Na een perfecte counter bereikte Rodney Kongolo de meegelopen Van Ewijk, die de bal op zijn beurt over Schubert heen wipte. Zo stond de ploeg met een man minder dus verrassend op een 1-0 voorsprong.

In het tweede bedrijf moest Vitesse het dus over een andere boeg gooien en voerde Letsch een aantal vroege wissels door. Dit bleek een goede zet, want invaller Julian von Moos was al snel de aangever op de gelijkmaker van Openda, na een goede actie waarmee hij de defensie van Heerenveen penetreerde. Wel ontstond er achteraf veel commotie over deze goal, aangezien scheidsrechter Van den Kerkhof de bal aanraakte voordat deze Von Moos bereikte en hier niet voor affloot, tot onvreden van de Friese kant.

Zo hield Heerenveen het dus lang vol met tien man, maar moest het toch het hoofd buigen. Vitesse deed wat het moest doen en kon de drie punten mee naar huis nemen. Deze overwinning zal Vitesse goede moed geven voor aankomende donderdag, wanneer het naar Londen zal reizen om opnieuw de strijd aan te gaan met Tottenham Hotspur. Heerenveen mag het volgend weekend op bezoek in Nijmegen weer met elf man proberen.

Opstellingen en beoordelingen:*

sc Heerenveen: Mous 6.5; Van Ewijk 6.5, Van Beek 6, Dresevic 4, Kaib 5.5; Madsen 6, Kongolo 6, Halilovic 6 (82. J. Veerman -); Musaba 6 (82. Akujobi -), De Jong 5.5 (61. H. Veerman 6), Stevanovic 5.5 (14. Bakker 6).

Vitesse: Schubert 6; Doekhi 6, Bazoer 6 (90. Oroz -), Rasmussen 6; Dasa 6, Tronstad 6 (59. Buitink 6), Gboho 6.5, Hajek 5 (46. Domgjoni 6); Frederiksen 5.5 (46. Von Moos 6), Darfalou 6 (66. Huisman 5.5), Openda 7.

Man of the Match: Lois Openda

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!