Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

5 november 2021 – De vierde speelronde in de Conference League en Europa League zit erop. Het was vanuit Nederlands perspectief een avond met wisselende resultaten. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

1. PSV kan blessuregevallen moeilijk opvangen
Een bijzonder krappe selectie heeft PSV niet, maar de blessuregolf die er nu heerst, is wel erg moeilijk op te vangen. Dat werd donderdagavond tegen AS Monaco helaas duidelijk. Het 0-0 gelijkspel was niet per se een slecht resultaat en de hoop op overwintering is nog altijd in leven, maar de wedstrijd zelf schreeuwde om spelers als Noni Madueke en Cody Gakpo. "We misten een stukje creativiteit", concludeerde ook trainer Roger Schmidt, die zijn ploeg in negentig minuten tijd geen enkel schot tussen de palen zag plaatsen. En dan vielen ook Carlos Vinícius en Yorbe Vertessen nog eens uit... Eén ding lijkt duidelijk: PSV snakt naar de interlandbreak.

2. Conference League kan voor AZ mooi avontuur worden
De deelname aan de Conference League kan voor AZ een heel mooi avontuur worden. Tot dusver is het dat al, maar wie weet hoe ver de Alkmaarders het nog gaan schoppen. Na de 2-0 zege op CFR Cluj is de ploeg in ieder geval al zo goed als zeker van overwintering. Met tien punten uit vier wedstrijden en een gat van liefst vijf punten ten opzichte van achtervolger Jablonec moet het immers wel heel gek lopen om de koppositie - laat staan een plek in de top twee - nog uit handen te geven. Maar daar eindigt het nog niet, zo voorspelde Dan Petrescu, trainer van tegenstander Cluj. "In mijn ogen kan AZ de Conference League winnen", zei hij in aanloop naar de wedstrijd. Dat is wellicht wat voorbarig, maar de Alkmaarders maken in het nieuwe toernooi in ieder geval indruk. 

3. Omstandigheden helpen Feyenoord
De omstandigheden waren erbarmelijk in Berlijn. Het regende voor en tijdens de wedstrijd pijpenstelen, waardoor het veld van het Olympiastadion tot een moeras was verworden. Bij Feyenoord klaagde men na afloop echter niet over de dramatische staat van de grasmat. De Rotterdamse zege was immers totstandgekomen door het gladde veld. Twintig minuten voor tijd gleed Union Berlin-doelman Andreas Luthe in zijn eigen doelgebied onderuit, waardoor Cyriel Dessers de 1-2 kon maken. Een gelukje voor de ploeg van trainer Arne Slot. Maar zonder geluk vaart niemand wel, toch?

4. Vitesse-stunt geen incident
Vitesse is er in Londen niet in geslaagd om de stunt in eigen huis tegen Tottenham Hotspur te herhalen. Toch bewezen de Arnhemmers wel degelijk opnieuw dat ze het de Engelse grootmacht bijzonder lastig konden maken. De ploeg stond weliswaar binnen no time met 3-0 achter, maar knokte zich nog voor rust terug tot 3-2. Na rust, met name na de rode kaart voor Cristian Romero, had de ploeg zeker de mogelijkheden om ook de gelijkmaker te maken. Deze bleef uit, maar de Spurs kwamen daarbij wel uiterst goed weg. Punten leverde het de ploeg niet op, maar het optreden van Vitesse in Londen was zeker een bewijs dat de verrassing in de thuiswedstrijd geen incident was. 

5. Dessers bevestigt status van supersub
Hij wil het eigenlijk niet zijn, maar is het wel: een supersub. Als invaller bezorgde Cyriel Dessers Feyenoord de volle buit door optimaal te profiteren van een uitglijder van Union Berlin-doelman Andreas Luthe. Afgelopen weekend was de van KRC Genk gehuurde spits ook al de reddende engel door in blessuretijd het duel met Sparta Rotterdam te beslissen (0-1). Zijn andere twee doelpunten voor Feyenoord? Die maakte Dessers ook als invaller. "Eigenlijk is het niet heel handig", grapte hij na zijn heldenrol in de Duitse hoofdstad, wetende dat hij zijn status van supersub had bevestigd. Ter verdediging van Dessers: Arne Slot gebruikte hem nog maar één keer als basisspeler.

Feyenoord

gerelateerd